Reklama

Reklama

Fei-Yang Yip

Fei-Yang Yip


Tchaj-wan

Biografie

Tajvanský herec a bojový umělec Fei-Yang Yip v mládí studoval kung fu a díky známostem s Wangem Yu podepisuje smlouvu u filmové společnosti Shaw Brothers už v roce 1971. Roku 1972 debutuje v osmi kung fu filmech, ikdyž jen v extra rolích, nebo vedlejších rolích studentů. S Wangem Yu si zahrál v One Armed Boxer (1972), The Fast Fists (1972) a The Gallant (1972). Svou první hlavní roli ztvárnil s kráskou Fan Lingovou v tajvanském flicku Furious Dragon (1973). Wang Yu na něj nezapomněl ve vydařené řežbičce Beach of the War Gods (1973), získal zde vedlejší roli Japonce s akrobatem Jackem Longem. Další hlavní roli s krásnou Suen Ga-Lam ztvárnil v mlátičce The Heinous Fiend (1974) a kdo jiný, než Wang Yu mu nabízí roli jednoho z thugů v The Iron Man (1974).

V druhé polovině 70. let získává Fei-Yang Yip nadále role v zajímavých kung fu filmech. Pocta může být vedlejší role s Hsu Fengovou v žádaném snímku Dragon Gate (1975) i Cheh Changovina Disciples of Shaolin (1975). Režisér Lo Wei ho obsazuje do role studenta Chan Singa v úspěšném snímku New Fist of Fury (1976) s Jackiem Chanem a Norou Miao a v tom samém roce se mihne i v peckovačce The Prodigal Boxer 2 (1976) s Tan Tao Liangem a Jasuaki Kuratou. Následují vedleší role fighterů v celkem zajímavých filmech, ale průlom přichází až s hlavní dvojrolí v The Instant Kung Fu Man (1977) s Yuen klanem a taekwondéry Jangem Hwang Lee a Johnem Liu. V tom samém obsazení přichází ještě drsnější pecka Snuff-Bottle Connection (1977), která během týdne v kinech vydělá přes jeden milión HK dolarů, a to i s ratingem I. Přítele legendárního Lau Kar Winga ztvárnil v The Secret of the Shaolin Poles (1977), kde se znovu setkává s Kuratou a Tao Liangem.

V dalších letech natáčí převážně ve filmech Tan Tao Lianga, ale velkou rolí utkvěl ještě v The Dragon and the Tiger Kids (1979) Jangem Hwang Lee a Hoi Mangem. S Wangem Yu se naposledy setkal v Cheh Changově fantasy Shanghai 13 (1984) a rozloučil s filmovým průmyslem komerčně úspěšnou komedií Shyly Joker (1986).

Epistemolog

Reklama

Reklama