Reklama

Reklama

Florentin Steinsberg

Florentin Steinsberg

nar. 30.01.1860
Chýnov, Rakouské císařství

zem. 20.02.1929 (69 let)
Praha, Československo

Biografie

Florentin Steinsberg se narodil jako Florentin rytíř Guolfinger ze Steinsbergu (někdy psán také jako Florentin Steinsberk) 30. ledna 1860 v Chýnově do starého českého šlechtického rodu pana Alexandra Guolfingera von Steinsberga ze 17. století. Jeho předkem byl herec, divadelní ředitel a dramatik Karl Franz Guolfinger Ritter von Steinsberg (1757 – 1806). Už za studií techniky v Praze a Vídni rozvíjel svou ochotnickou práci v českém divadelním spolku Pokrok a v divadle Burgtheater ve Vídni. A pod jménem Florentin Beneš vystupoval v divadelní kočovné společnosti Jana Pištěka (1885 – 1893). V květnu 1893 pohostinsky vystoupil na prknech Národního divadla v Praze („Rozklad“ a „Majitel hutí“).

Následně byl angažován do tamní činohry (1893 – 1915), kde se uplatnil i jako režisér. Po odchodu na penzi se v rámci Klubu penzionovaných sólistů Národního divadla ještě jako herec a režisér pohostinsky do Národního divadla vracel (1916 – 1919). Později byl opět reangažován do činohry (1921 – 1925), pak byl definitivně penzionován a na scénu se vrátil už jen v jedné inscenaci („Žižka“). Kvůli velmi malé vytíženosti se před rokem 1900 v Národním divadle živil i jako inspicient a bibliotekář. Přestože zprvu byl hercem hrdinských a velkých divadelních postav, v Národním divadle na něho čekaly spíše malé a epizodní úkoly v činohrách a dokonce i v operách, operetách a baletech.

Přesto měl své figury přesně propracované, pečlivě si připravoval masky a jeho realistické jadrné a citové herectví v bodrosti, dobrotě a šlechetnosti doplňoval poklidnějším basem, též veselým a prostomyslným zjevem. Ve svých režií nevytěžil nic ze své osobnosti, složitější úkoly zvládal těžce, ale dbal hlavně na technické provedení a naaranžování a samostatnost jednotlivých hereckých individualit. Z režírovaných inscenací si uveďme: „Noc na Karlštejně“, „Cesta kolem světa v 80 dnech“, „Lakomec“, „Třetí zvonění“, „Byl jednou jeden král“, „Maryša“, „Zaza“, „Směry života“, „Spravedlnost“, „Cyrano z Bergeracu“, „Doňa Sanča“, „Betlém“, „Domov“, „Námluvy Pelopovy“, „Zima“, „V nížině“, „Ženich“, „Krakonoš“, „Semberský vladyka“, „Jedenácté přikázání“, „Paní mincmistrová“, „Vodní družstvo“, „Zvíkovský rarášek“ i „Katakomby“.

A svými hereckými kreacemi obohatil například hry „Rozklad“ (Bohuš), „Pražský žid“ (P. Valerianus), „Majitel hutí“ (Filip Derblay), „Noc na Karlštejně“ (Ješek), „Sen noci svatojánské“ (Theseus), „Žižkova smrt“ (Božepor Kněžovský a Jan Žižka z Trocnova), „Král Harlekýn“ (Tankred), „Revizor“ (Poštmistr Ivan Kuzmič Špekin a Hejtman Anton Antonovič Skvoznik – Dmuchanovský), „Emigrant“ (Jan Pešek), „Směry života“ (Červenka), „Cop“ (Velkostatkář Hybner), „Pohádka o Honzovi“ (Honza), „Z pohádky do pohádky“ (Rytíř Želislav), „Gisela“ (Kníže), „Večer tříkrálový“ (Antonio), „Zlý jelen“ (Zapotil), „Bratři Karamazovi“ (Grigorij Vasiljev), „Legenda o Josefu“ (Putifar), „Hadrián z Římsů“ (Jehoň), „Paní Marjánka, matka pluku“ (Zeman Zápolský), „Ze života hmyzu“ (Jiný chrobák), „Stavitel Solness“ (Doktor Herdal), „Žena“ (Muž) aj.

Během své herecké přestávky se poprvé ke konci 10. let dostal i k českému hranému filmu v celkem výrazných postavách. Nejdříve se představil jako titulní lesní sedlák Gajda ve folklorním snímku Josefa Folprechta a Karla Degla O DĚVČICU (1918). O rok později byl už druhým stavitelem v Novotného a Deglově dramatu podle pražské pověsti ze XIV. století STAVITEL CHRÁMU (1919). A o osm let poté se naposledy zjevil jako starý kněz v dramatu podle stejnojmenného románu Josefa Haise – Týneckého BATALION (1927) režiséra Přemysla Pražského s Karlem Hašlerem v hlavní roli advokáta a poslance JUDr. Františka Uhra.

Výjimečně zavítal i do rozhlasových studií. Jeho dlouholetou ženou byla herečka Julie Hešová, sestra operního pěvce Viléma Heše (1860 – 1908) a zpěvačky Elišky Hešové (1871 – 1944). Významný český režisér a divadelní i filmový herec Florentin Steinsberg zemřel 20. února 1929 v Praze, krátce po svých devětašedesátých narozeninách. Tento umělec skonal pouhé tři roky po svém definitivním odchodu z divadelních scén a dva roky po své poslední filmové úloze. Zvukového období české kinematografie se o pouhý rok nedožil. Jeden z nekrologů v periodiku „Československé divadlo“ připravil i Steinsbergův kolega a herec Rudolf Deyl starší.

Jaroslav "krib" Lopour

Herec

Filmy
1927

Batalion

1918

O děvčicu

Krátkometrážní
1919

Stavitel chrámu

Reklama

Reklama