Reklama

Reklama

Anna Brabcová-Vaicová

Anna Brabcová-Vaicová

nar. 07.03.1896
Praha, Rakousko-Uhersko

zem. 31.08.1982 (86 let)
Praha, Československo

Biografie

Anna Brabcová-Vaicová nebyla nikdy divadelní herečkou, k filmu ji přivedl její bratr Josef Brabec, který byl nazýván praotec českých kameramanů (byl totiž jedním z prvních kameramanů, profesionálů u tehdy němého filmu).

Anna Brabcová- Vaicová, rodným jménem Brabcová, začínala u režisérky They Červenkové, se kterou často spolupracoval její bratr Josef. Prvním filmem, ve kterém si zahrála, byla němá verze filmu Babička (1921), kde ztvárnila postavu Viktorky. O rok později ji stejná režisérka obsadila do nezjištěné epizodky ve filmu Ty petřínské stráně (1922).

Po čtyřleté přestávce si pod režijním vedením V. Ch. Vladimirova zahrála majitelku módního salonu Bažantovou ve filmu Pražská švadlenka (1926). V dalším filmu, opět pod vedením stejného režiséra, si zahrála Jiřinu Krollovou ve filmu Písně vězněného.

V následujícím roce 1927 si zahrála naposled, a to ve filmu Dráteníček, kde hrála komornou. Z osobního života je známo, že se v roce 1920 provdala za Josefa Vaice (1884–1961), se kterým měla dceru, která dostala nevšední jméno Aleša (*1920). Anna Brabcová-Vaicová nakonec zemřela v požehnaném věku 86 let, byla pohřbená na hřbitovech v pražských Olšanech.

JA.RO.KO.

Herečka

Reklama

Reklama