Reklama

Reklama

Ria Byron

Ria Byron

nar. 13.01.1909
Žďár nad Orlicí, Rakousko-Uhersko

zem. 1996
Krásná Hora, Havlíčkův Brod, kraj Vysočina, Česko

Biografie

Dnes již neznámá herečka zajímavého jména Ria Byron či Byronová se sice narodila v Žďáru nad Orlicí, ale její rodina žila v Praze na Vinohradech, kde její otec vlastnil činžovní dům. Vlastním jménem se jmenovala Marie Weidenhofferová, její otec se jmenoval Jan a maminka Anna roz. Schartová.

Marie měla ještě dva bratry – Miloše (*1905) a Karla (*1907). Způsob, jak se dostala k filmu, je však velmi zajímavý. V roce 1932 si ji jako tehdy 23letou vybral režisér Gustav Machatý do svého připravovaného filmu Extase (1932). Hlavní roli v tomto filmu, kde by se musela svléknou do naha, odmítla.

Když Machatý začal připravovat v Rakousku film Nocturno (1934), vzpomněl si na mladou Marii a nabídl jí roli v tomto filmu. Marie roli tentokrát přijala, ale jméno Weidenhofferová se mu zdálo být dosti krkolomné, a tak vzniklo umělecké Byron a z Marie pouze Ria.

Ve filmu Nocturno hrála tedy jednu z hlavních ženských rolí Nitu. Brzy po premiéře filmu přijala nabídku od českého režiséra Jana Svitáka, aby si zahrála hlavní ženskou roli Milady Hájkové v dnes ztraceném filmu Pan otec Karafiát (1935).

Brzy po premiéře filmu se jí stala vážná autonehoda, která jí znemožnila případné další učinkování ve filmu. Po zotavení však již další nabídka k filmování nepřišla. Po roce 1937 uváděla jako své povolání majitelka obchodu v Praze na Vinohradech.

Z osobního života je nám známo, že v roce 1929 se jako 20letá provdala za Judr. Františka Nepustila (*1889), se kterým se v roce 1932 rozvedla. V roce 1939 se vdala za architekta Vladimíra Nevšímala (1907–1979), se kterým měla jediného syna Vladimíra.

Nakonec Marie Nevšímalová alias Ria Byron zemřela v únoru roku 1996 ve věku vysokých 87 let. Její místo úmrtí je však záhadou, jeden zdroj uvádí, že zemřela ve vesničce Krásná Hora u Havlíčkova Brodu, druhý zdroj uvádí místo úmrtí Prahu. Tak či onak je se svým manželem pochovaná v Praze na Olšanských hřbitovech.

JA.RO.KO.

Herečka

Filmy
1935

Pan otec Karafiát

1934

Nocturno

Reklama

Reklama