Reklama

Reklama

Brian Gibson

Brian Gibson

nar. 22.09.1944
Londýn, England, Velká Británie

zem. 04.01.2004 (59 let)
Londýn, England, Velká Británie

Biografie

Brian Gibson se narodil 22. zářío 1944 v Readingu nedaleko Londýna. Vystudoval Přírodní vědy na univerzitě St. Cathine´scollege v Cambrige a hystorii na Univerzitě Darwin´s College též v Cambrige. Původně se chtěl stát lékařem, ale na univerzitě se začal zajímat o žurnalistiku a psát do univerzitních novin. Tento zájem ho nakonec zavedl k práci v televizi a filmu.

Po skončení svých cest po Turecku, Izraeli a Sýrii začal Brian pracovat v BBC jako asistent produkce, díky tomu se podílel na produkci např. několika dílů dokumentárního historického seriálu Horizon. V roce 1976 pracoval na  The Billion dollar Buble ve kterém se poprvé britským divákům představil James Woods, a také na na Grossing From the Forrest s Johnem Shrapnelem. V roce 1979 režíroval Blue Remembered Hills od Denise Pottera, na kterém spolupracoval např. s Helen Mirren a Johnem Birdem. V Hollywoodu režíroval film Poltergiest II a také speciály pro HBO, které zahrnovaly biografie Simona Wiesenthala a Josephine Baker.

V roce 1998 natočil humornou a zároveň dojemnou hudební komedii Still Crazy o partě starých rockerů, kteří to spolu po 20 letech znovu "bláznivě rozjeli", tento film, ač nebyl příliš výdělečný, je skvělou ukázkou britské kinematografie a černého anglického humoru.

Brian se oženil s Lynn Whitfieldovou s níž měl dceru Grace. Rozvedli se v roce 1992. Brian se znovu oženil s Paulou Rae Gibsone se kterou měl též dceru. Brian Gibson umírá ve věku 59 let v Londýně na rakovinu.

Jakub "kubstvi" Zedník

Režisér

Scenárista

Filmy
1980

Breaking Glass

Herec

Host

Reklama

Reklama