Reklama

Reklama

Radomil Rejšek

Radomil Rejšek

nar. 16.02.1929
Dyje, Československo

zem. 27.12.2012 (83 let)
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Diskuze

sator

sator (hodnocení, recenze)

 Ve věku 83 let zemřel 27. prosince 2012 v Praze doc. PhDr. Radomil Rejšek, CSc., rodák z malé jihomoravské vesnice Dyje na Znojemsku, kterou protéká stejnojmenná řeka. Byl vedoucím katedry tělesné výchovy na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy a výraznou osobností lidové kultury. Rodina a přátelé se s ním rozloučili v obřadní síni olšanských hřbitovů 8. ledna 2013.

    Folklorní veřejností uznávaný tanečník a zpěvák byl spoluzakladatelem, dlouholetým členem a vedoucím Souboru písní a tanců Josefa Vycpálka. Jako folklorní taneční pedagog vychoval několik generací mladých lidí v souborech lidových písní a tanců v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Jeho práce patří do zlatého fondu odborné literatury, věnované folkloru. Patří k nim např. Základní názvosloví tělesných cvičení pro taneční soubory, Úvod do studia lidového tance a Řemeslo v českých lidových tancích. Řadu let byl tajemníkem zahraničních vztahů Folklorního sdružení České republiky. Za zásluhy o rozvoj mezinárodní spolupráce obdržel nejvyšší ocenění – čestné členství Mezinárodní organizace pro lidové umění (International Organization of Folk Art). Pedagogicky a metodicky spolupracoval mj. s brněnským Valašským krúžkem a strážnickým Žerotínem, jeho jméno je spojeno i s mezinárodním folklorním festivalem slovenského folkloru v České republice Jánošíkov dukát v Rožnově pod Radhoštěm.

    S Radomilem Rejškem jsem se blíže seznámil v roce 1981, kdy jsem vedl soubor lidových písní a tanců Valašského krúžku ze Sdruženého závodního klubu železničářů v Brně na mezinárodní folklorní festivaly v Jambes-Namuru a Mechelenu a na setkání vlámských lidových hudebníků v Galmaardenu v Belgii. Byl naším tlumočníkem a zkušeným rádcem, protože tuto zemi navštívil už po několikáté. I jeho zásluhou jsme v Bruselu zavítali do královského paláce a mohli si v něm prohlédnout jeho sály a výstavu ke 150.výročí nástupu prvního belgického krále na trůn. Vyfotografovali jsme se pak před Atomiem a soškou čurajícího chlapečka Manneken Pis. Podnikli jsme též výlet do Waterloo, kde Napoleonovu armádu porazila 18.června 1815 spojená vojska britská a pruská.

    Spolupráce manželů Radomila a Evy Rejškových s Valašským krúžkem byla dlouhodobá a díky ní byl tento soubor i prvním reprezentantem kultury Jihomoravského kraje na Čs. spartakiádě 1985 v Praze. V rámci kulturních pořadů pro účastníky spartakiády vystoupil 25. června v Ústředním domě železničářů na vinohradském náměstí Míru společně se Souborem písní a tanců Josefa Vycpálka v Majakovského sále, jehož hlediště s 621 sedadly zcela zaplnily mladší žákyně z Východočeského kraje. Zdaleka ne pro všechny byla místa k sezení. Mnozí museli stát v postranních uličkách a v zadním přísálí. Koncert byl zdařilý a přinesl účinkujícím úspěch a divákům silný zážitek i dobrou náladu. Vycpálkovci nic nedlužili své pověsti amatérů profesionální úrovně. Zvláště jejich furiant a skočná v závěru vystoupení byly strhující podívanou, nesoucí pečeť skvělé choreografické práce. My jsme přivezli do Prahy podstatnou část svého soutěžního pořadu Po valašských chodníčkoch, vhodně a citlivě doplněného repertoárem s ohledem na spartakiádní publikum. Program podal obraz o práci tehdejších tří choreografů našeho souboru – Jany Pokorové, Aleny Schauerové a Vladimíra Adámka. Dětské publikum nadšeně aplaudovalo po každém programovém číslu. Zaujalo je  i pěvecké duo Leona Bezděková a Romana Kulheimová.

    Často jsem se s Radomilem Rejškem setkával na mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici, kde jsem působil v řídicím výboru i v programové radě. V roce 1988 byl členem hodnotící komise a v roce 1993 jako člen autorského kolektivu pořadu zahraničních souborů Bez hranic získal spolu s Evou Rejškovou a Františkem Synkem Cenu Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice za vynikající výběr souborů a pestré i umělecky působivé živé ztvárnění.

BOHUMIL HLAVÁČEK

 

Více zde: https://www.brnozurnal.cz/rozhovory-vzpominky-medailonky/zemrel-radomil-rejsek/

Herec

Reklama

Reklama