Reklama

Reklama

Tommy Wiseau

Tommy Wiseau

nar. 03.10.1955 (68 let)
Poznań, Polsko

Biografie

Sluneční brýle za všech okolností. Dva opasky. Dlouhé černé vlasy. Šílený přízvuk. Podezření fanoušků, že se jedná o mimozemšťana. Záliba v upírech. To je Tommy Wiseau. Jméno, které po roce 2003 otřáslo americkou kinematografií. Osoba, která uvedla v úžas tisíce mladých diváků a znovu definovala pojem "kultovní film" jako dílo, které si jeho fanoušci nejen přehrávají pořád dokola, ale zároveň se při představeních projevují tak, jak to dělají třeba příznivci Rocky Horror Picture Show. Na rozdíl od většiny kultovních filmů, Tommyho snímek The Room však není oceňován pro své kvality, ale naopak je často nazýván jedním z nejhorších filmů všech dob.

O Tommyho životě panuje spousta dohadů a sám Wiseau si své soukromí chrání s až fanatickým tajnůstkářstvím. Jisté není ani datum jeho narození, které IMDb stanovuje na 3. říjen 1955. Wiseauovu kamarádovi a spolupracovníkovi Marku Sestero, který se objevil právě v The Room, se z něj podařilo dostat jakousi kostru, kterou je ale v kontextu Wiseauovy příliš bujné fantazie nutné brát s rezervou. Tento životní příběh je zachycen v knize The Disaster Artist, jež popisuje neobvyklé přátelství mezi oběma filmaři a natáčení The Room.

Tommy Wiseau se narodil jako T. kdesi ve východním bloku rozdělené Evropy nedlouho po smrti Stalina. Přesné místo není známo. Velká část jeho města byla zničena za druhé světové války, rodinné poměry mu sotva mohly zajistit harmonické prostředí. Pro svůj obdiv k americké kinematografii byl často zesměšňován, přesto ve svém okolí prodával plakáty s Marilyn Monroe a Jamesem Deanem. V mládí utekl do Berlína a odtud do Štrasburku, kde pracoval v otřesných podmínkách v restauraci a za peníze dělal věci, o kterých odmítá hovořit. V Paříži pak pracoval v sex shopu, než odjel za svým příbuzným do Chalmette nedaleko New Orleans, ale ani tam nedokázal naplnit své sny. Odstěhoval se tedy do San Franciska.

Po příjezdu do Kalifornie nebyl schopen směnit svůj šek na 2 011 dolarů a kontaktoval YMCA, na což později odkázal v The Room. Pak začal na ulicích San Franciska prodávat joja a modely ptáků, čímž si vysloužil přezdívku Birdman, a změnil si jméno na Thomas Pierre Wiseau, což je anglickou zkomoleninou slova "oiseau", francouzského výrazu pro ptáka. Pracoval také v jedné italské restauraci jako sklízeč nádobí. Pak žil údajně nějakou dobu v Sausalitu, kde pracoval v nemocnici a v městské samosprávě. Po špatné zkušenosti se ženou (opět zřejmá inspirace pro The Room) si otevřel vlastní obchod v San Francisku a nakonec se stal vlastníkem firmy Street Fashions.

Když vyhořela jedna z budov patřících Wiseauovi a při požáru zahynul člověk, natočil jeden ze svých prvních "filmů" – video pro pojišťovnu, které bylo nevkusně podkresleno vážnou hudbou a ve kterém jakýsi svědek vychvaloval Tommyho Wiseau. Dalším z Wiseauových začátečnických projektů je film Robbery Doesn't Pay a reklama na Street Fashions, kterou natočil proto, aby získal členství v herecké odborové organizaci SAG.

V roce 1998 se Tommy Wiseau účastnil hereckých kurzů u Jean Shelton, kde si jeho bizarního projevu všiml Greg Sestero, který se sám zajímal o herectví. Sestero byl uchvácen Tommyho "herectvím" natolik, že si řekl, že s ním musí odehrát scénu. Tak započalo podivné přátelství, na jehož konci stojí jeden kultovní film, jedna kniha, životopisný snímek a bezpočet nadšených fanoušků po celém světě.

Finančně zajištěný Wiseau přijal Sestera pod svá ochranná křídla, umožnil mu bydlení ve svém losangeleském bytě, ale nikdy mu o sobě neprozradil více, než bylo absolutně nutné. Často na Sesterovy začátečnické úspěchy žárlil a tvářil se uraženě, když si Greg dovolil najít i jiné známé. Objížděli spolu místa spojená s Jamesem Deanem, jehož herectví Wiseau velmi obdivuje, a navštívili také projekci filmu Talentovaný pan Ripley, jenž Wiseaua inspiroval k natočení The Room, díla, ve kterém si nejen zahrál ústřední postavu, ale také se pokusil o režii.

Snímek The Room byl natáčen v roce 2002 v improvizovaných podmínkách ve firmě Birns & Sawyer. Natáčení provázela řada bizarních příhod, které Greg Sestero shrnul ve zmíněné knize The Disaster Artist (pro představu doporučujeme pročtení zajímavostí k filmu). Během produkce byl několikrát vyměněn filmařský štáb kvůli tvůrčím neshodám a Wiseauovým velikášským manýrům, které však naprosto neodpovídaly jeho režisérským schopnostem (snímek z velké části ve skutečnosti režíroval Sandy Schklair, oficiálně dohled nad scénářem). The Room vypráví o oblíbeném bankovním úředníku Johnnym, který je za svou dobrotu tvrdě potrestán – jeho snoubenka Lisa (Juliette Danielle) ho podvede s jeho nejlepším přítelem Markem (Greg Sestero). Vedle toho se ve filmu vyskytuje několik zápletek, které však nejsou dotaženy do konce – drogová aféra Johnnyho svěřence Dennyho (Philip Haldiman) a nádorové onemocnění Lisiny matky (Carolyn Minnott), pověstné je taktéž záhadné objevování se a mizení postav (jeden z Johnnyho přátel je ke konci filmu nahrazen zcela jiným hercem). Po uvedení filmu do kin jej Wiseau zpětně označil za černou komedii.

The Room se pro své bizarně milé boření téměř všech filmařských konvencí stal doslova hitem půlnočních projekcí, kam chodí jeho fanoušci házet plastové lžíce na plátno pokaždé, když se v záběru objeví zarámovaný obrázek lžíce, komentovat děj, sborově citovat hlášky a vysmívat se kvalitám filmu. Tommy Wiseau se občas účastní těchto projekcí a odpovídá divákům na jejich otázky. Podle něj se ve filmu ukrývá spousta symbolů a narážek, které divák odhalí až po několikanásobné projekci. I po reakcích kritiků, kteří The Room někdy označují za nejhorší kinematografický počin všech dob, je Wiseau přesvědčen, že natočil kvalitní film.

Rok po uvedení The Room natočil Wiseau dokumentární snímek Homeless in America věnovaný problematice bezdomovectví. V roce 2009 přišel s projektem sitcomu The Neighbors, který měl líčit příhody pracovníků v jedné firmě. Žádná televizní společnost neměla o sitcom zájem, a tak se Wiseauovi fanoušci museli spokojit pouze s bizarním trailerem, po jehož zhlédnutí někteří došli k závěru, že Tommy Wiseau omylem vyměnil názvy The Room a The Neighbors, protože The Room je spíš o sousedech a The Neighbors se odehrávají v jedné místnosti.

V roce 2010 ztvárnil Tommy Wiseau hlavní roli v krátkometrážní hororové komedii The House That Drips Blood on Alex v produkci komediální skupiny Studio8. Tommy se zde představuje jako Alex, jenž čelí v pronajatém domku hrůzám, jaké dosud nepoznal. V roce 2011 začal ve spolupráci s Machinima vycházet internetový seriál The Tommy Wi-Show, ve kterém Tommy pod vedením záhadného mimozemšťana hraje videohry na konzoli, většinou s katastrofálním výsledkem.

Kvůli jeho tajnůstkářství nejsou Wiseauovy plány do budoucna příliš známy, v rozhovoru, který lze nalézt na DVD The Room, pouze říká, že by chtěl v budoucnu natočit spoustu filmů. V roce 2014 prodal Greg Sestero práva na zfilmování knihy The Disaster Artist Jamesi Francovi, takže to vypadá, že se časem dočkáme i biografického filmu ve stylu Eda Wooda.

Michal "L_O_U_S" Ledwoń

Související novinky

Festival Naruby holduje béčkovým filmům a rumu

Festival Naruby holduje béčkovým filmům a rumu

23.03.2023

Organizátorem unikátního festivalu pro dospělé, tedy výhradně pro diváky od 18 let, je Kino Balt, které začalo v Praze dělat rumové kino. Hlavní koncept je jednoduchý – každý divák v ceně vstupného… (více)

Herec

Režisér

Filmy
2023

Big Shark

2003

Pokoj

Seriály
2014

The Neighbors

Dokumentární
2004

Homeless in America

Hudební videoklipy
2015

Corsica Arts Club: California I Follow

Scenárista

Filmy
2023

Big Shark

2003

Pokoj

Seriály
2014

The Neighbors

Hudební videoklipy
2015

Corsica Arts Club: California I Follow

Producent

Filmy
2023

Big Shark

2003

Pokoj

Seriály
2014

The Neighbors

Host

Související novinky

Festival Naruby holduje béčkovým filmům a rumu

Festival Naruby holduje béčkovým filmům a rumu

23.03.2023

Organizátorem unikátního festivalu pro dospělé, tedy výhradně pro diváky od 18 let, je Kino Balt, které začalo v Praze dělat rumové kino. Hlavní koncept je jednoduchý – každý divák v ceně vstupného… (více)

Reklama

Reklama