Reklama

Reklama

Ray Mears

Ray Mears

nar. 1964

Biografie

Dobrodruh a milovník přírody, který si za posledních deset let dokázal po celém světě vydobýt uznání odborníka na bushcraft a přežití v přírodě, to je Ray Mears, člověk který má blízko k lidem i přírodě.

Paul Raymond "Ray" Mears se narodil 7. února 1964 v londýnské čtvrti Kenley. Jako malý se vydával do přírody kde sledoval lišky a jiné živočichy a aniž by si to uvědomil, vydal se na cestu, která se stala jeho životním posláním. Už do dětství rád přespával v přírodě, ale neměl finance na tábornické vybavení, tak se naučil improvizovat a využít to co objevil ve svém okolí. Velmi ho také podpořil jeho učitel Juda pan Kingsley, který bojoval za II. Světové války v Barmě a Rayovi vštípil znalosti, moudrost i praxi s využitím jednoduchých zásad pro přežití, kterou se jako voják naučil a Ray je i hojně připomíná ve svých seriálech. Také v knihovně našel mnoho důležitých informací o bushcraftu a tak dál mohl rozvíjet své znalosti.

Procestoval mnoho zemí a roku 1983 založil Woodlore - School of Wilderness Bushcraft, kde začal předávat své znalosti o technikách přežití, které přizpůsobil do různých úrovní a učil jak civilisty tak i vojáky. Ray vydal několik knih a také začal točit pořady o bushcraftu a přírodě po celém světě (seriál BUSHCRAFT), ve kterých se učil techniky primitivního přežití od původních obyvatel se kterými se při svých cestách setkal, hojně se také zajímá o přežití skupin odbojářů a partyzánů z druhé světové války, které prezentoval v seriálech SKUTEČNÍ HRDINOVÉ Z TELEMARKU a PŘEŽITÍ V EXTRÉMNÍCH PODMÍNKÁCH.

Byl ženatý se svou dlouholetou partnerkou Rachel, kterou poznal v roce 1992 na jednom z jeho kurzů. Roku 2006 Rachel podlehla rakovině prsu. V září 2007 mu byl udělen čestný doktorát z Oxford Brookes University a ve stejném roce začal přednášet pro veřejnost po celé Anglii a to i před objektivem své zkušenosti. Ray Mears si mnohé získal svým přístupem k lidem i přírodě a spolupracoval s řadou celebrit, zejména s Ewanem McGregorem.

Jan "Dragoni" S.

Herec

Dokumentární
2021

Divoká Čína s Rayem Mearsem (seriál)

2016

Divoká Francie (seriál)

 

Ray Mears a divoká Austrálie (seriál)

2015

Divoká řeka s Rayem Mearsem (TV film)

2014

Divoký Západ s Rayem Mearsem (seriál)

 

Toulky divočinou s Rayem Mearsem (seriál)

2010

Divoká Británie očima Raye Mearse (seriál)

 

Kurz přežití s Rayem Mearsem (seriál)

2007

Dlouhá cesta na Jih (seriál)

Reklama

Reklama

 

Wild Food (seriál)

2004

Ray Mears v divočině (seriál)

2003

The Real Heroes of Telemark (TV film)

2001

Výlety které si za peníze nekoupíte (TV film)

1997

World of Survival (seriál)

Host

Reklama

Reklama