Reklama

Reklama

Petr Kim Novák

Petr Kim Novák


Karlovy Vary

zem. 2016
Hamburg, Hamburg, Německo

Biografie

Vyučený kuchař pracoval i jako dietní sestra a později jako externí redaktor rozhlasového „Mikrofóra“.

Působil v Karlových Varech v době rozkvětu malých svobodných divadel, kterými byly okouzleni i muzikant a klavírista Rudolf Staník,  přidává se další postava zpěvák a herec Vojen Koreis, a připravují spolu divadelní pásmo. Kim píše pro soubor texty. Pojmenovali se „Neznámí“ a začali zkoušet politický kabaret „Písně pro kočku“ v městské knihovně a premiéra byla úspěšná.

Kim, rozený tulák, tramp a neposedná duše, však zakládá vlastní soubor „Kočka“ (KOČovný KAbaret), s nímž uskutečnil několik cest maringotkou po českých zemích. Soubor existoval v letech 1966–1968. Konec svobody, který přivezly do Prahy ruské tanky, však jejich působení ukončí. Vojen Koreis odešel do Austrálie, kde napsal několik knih. Rudolf Staník se živil jako klavírista, skladatel i herec v dětském Divadle bez opony. V 80. letech utrpěl mozkovou mrtvici, zemřel v roce 1999.

Kim Novák odešel do Německa. V Hamburku pracoval jako asistent režie v televizi. Po letech se Kim na čas vrátil do vlasti, kde se s ním potkal režisér Tomáš Vorel a dal mu malou roli trempa ve filmu Cesta z města. Když pak o dva roky později připravoval dokument Z města cesta, věděl, že chce tuhle svéráznou, životem otřískanou figuru v dokumentu mít – v titulcích jej však najdeme pod jménem Peter Michael Novák.

Kim zemřel koncem roku 2016 v Hamburku. Měl několik vztahů a z jednoho z nich se mu narodila dcera.

sator

Herec

Filmy
2000

Cesta z města

Dokumentární
2002

Z města cesta

Reklama

Reklama