Reklama

Reklama

Lenka Lichtenberg

Lenka Lichtenberg

nar. 03.03.1955 (69 let)
Praha, Československo

Diskuze

sator

sator (hodnocení, recenze)

Věřím v přítomnost něčeho, co je o hodně silnější, než jsme my.

Rodiče živnostníci, pocházejí z Jaroměře, Josefova.

Maminka a babička Lenky Lichtenbergové byly za války v Terezíně, a jediné z celé rodiny přežily. Maminka, Jana Renée Friesová, o židovské víře nemluvila. Měla nejraději Ježíška, rodina totiž byla z půlky katolická. Napsala knihu „Pevnost mého mládí“, o svém pobytu v Terezíně, o svém dětství, které zde strávila, a o svých židovských kořenech.

Do divadla Semafor nastoupila pod jménem Lenka Hartlová v rozmezí let 1965-1966. V Semaforu zůstává až do své dospělosti.

Hraje v Benefici, zprvu jako jediná, posléze v alternaci s Magdou Křížkovou. Nazpívala pak na desky z Benefice řadu duetů s J. Suchým: Toulaví zpěváci, Tulák, Na rezavým dvojplošníku a Máme rádi zvířata, Na louce zpívaj drozdi.

Ještě v Praze si začíná ale uvědomovat své židovství, které ji vede zpět ke kořenům.

Zpívá v židovské obci, v časech, kdy to nebylo žádoucí, hraje na kytaru na klavír. Studuje konzervatoř, kde studuje operní zpěv.

Emigruje, do Dánska po skončení 4. ročníku konzervatoře, tedy věku 18 ti let.

V Dánsku začíná od nuly, žije velmi skromně až bídně, živí se zpěvem, i pouličním, zpívá napříč žánry, pop, jazz, folk.

Při návštěvě Izraeli si uvědomila že chci zpívat židovskou muziku a rozloučí se s ostatním hudebním i žánry.

Po čtyřech letech přesídlil do Kanady, do Vancouveru, živí se prací v rychlém občerstvení. Studuje muzikologii a etnografii.

Zpívá v jidiš a liturgické písně. „Já jsem duchovní, spirituální, ale nikoliv nábožná osoba důrazně podotýká.“

Zpívá v synagogách, což je novum i v tom, že je ženou a ty v židovství spíše slouží, než že by na ně bylo vidět. Dochází tak k oživení místa, a přicházejí lidé, které zajímá víc hudba než židovská věrouka, vznikají zde i hudební nahrávky s neopakovatelnou atmosférou.

Dává přednost reformnímu židovství, před ortodoxním a konzervativním.

Při občasných návratech do vlasti natočila pro Českou televizi dva pořady, v který se ohlíží za svou minulostí a dává nahlédnou do své současnosti hraní a zpívaní.
Lenka Lichtenberg - písně oživlých zdí  a díl z cyklu Cesty víry, Dítě těch, kteří přežili.

Věří v kontinuitu a tradici, které mají smysl tím, že dlouho existují. Věří v přítomnost něčeho, co je o hodně silnější, než jsme my. Je vdaná, má dvě dcery a syna, žije v Torontu v malé kongregaci 600 věřících, v které nejen zpívá ale občas i vede bohoslužby.

sator

sator (hodnocení, recenze)

https://dvojka.rozhlas.cz/v-10-letech-se-s-pisni-tulak-stala-hvezdou-semaforu-a-pak-zmizela-co-dela-dnes-7456543

Lenka Hartlová (dnes Lenka Lichtenberg) je další z dětských hvězd Semaforu, sympatická blonďatá dívenka, jejíž matka jen zázrakem přežila holokaust. K Semaforu se dostala poprvé s písní Na louce zpívaj drozdi, kterou se Suchým, K. Gottem a E. Pilarovou natočila jako filmový klip a také na supraphonský singl. Jako devítiletá hrála v Benefici, zprvu jako jediná, posléze i na přání rodičů v alternaci (s Magdou Křížkovou). Nazpívala pak na desky z Benefice řadu duetů s J. Suchým: Toulaví zpěváci, Tulák, Na rezavým dvojplošníku a Máme rádi zvířata. S některými natočili i televizní klipy. Později se začala věnovat zpěvu profesionálně, dokončila pražskou konzervatoř, emigrovala do Dánska (následně do Kanady) a vystudovala i University of British Columbia a York University (hudební vědu a etnomusikologii). Zpívala různé žánry, nyní se věnuje hlavně židovským písním, které i sama skládá. Vydává desky a vystupuje často s Brianem Katzem (i na mezinárodních festivalech). Její webové stránky najdete na adrese:www.lenkalichtenberg.com/Česká televize o ní natočila zajímavý dokument s názvem Cesty víry - Dítě těch, kteří přežili.Hry: Benefice, Ten pes je váš?, Čarodějky, Kytice

Uživatel sator smazal svůj příspěvek.

Host

Pořady
2000

Cesty víry

1967

Gramohit 67

Herečka

Reklama

Reklama