Reklama

Reklama

Roberto Risso

Roberto Risso

nar. 22.11.1925
Ženeva, Švýcarsko

zem. 16.11.2010 (84 let)
Milán, Itálie

Biografie

Mezinárodního úspěchu dosáhl italský herec Roberto Risso především díky účasti na dvou slavných komediích o chlebu a lásce, na svém kontě má ale i padesát dalších filmových rolí, jeho sláva se odehrávala převážně jen v padesátých letech 20. století. Roberto Risso, vlastním jménem Pietro Roberto Strub, se narodil v Ženevě, později ale přesídlil do Říma. Původně vystudoval architekturu a díky své vizáži byl vybrán pro nevelkou roli do historického filmu LEV V AMALFI (Il leone di Amalfi, 1950), vzápětí dostal mnohem větší příležitost v dramatu ZÍTRA JE TAKÉ DEN (Domani è un altro giorno, 1951). Tady se představil v roli pohledného svůdníka a prototyp podobných postav jej pak provázel i v dalších letech, ať už ve filmech ze současnosti nebo v historických příbězích.

Ačkoliv byl Risso obsazován poněkud jednotvárně do postav těžících hlavně z jeho fotogenického zjevu, do dějin světového filmu se zapsal rolí nesmělého karabiniéra Pietra Stellutiho, jehož hrál po boku Giny Lollobrigidy v Comenciniho filmech CHLÉB, LÁSKA A FANTAZIE (Pane, amore e fantasia, 1953) a CHLÉB, LÁSKA A ŽÁRLIVOST (Pane, amore e gelosia, 1954). Nejlepší herecký výkon ale podal ve filmu NORKOVÝ KOŽICH (Una pelliccia di visione, 1956), v němž byla jeho partnerkou Giovanna Ralli.

Jako většina italských herců té doby, tak i Risso dostal příležitost točit i mimo Itálii. V režii Henriho Verneuila vytvořil například ústřední pár s francouzskou hvězdou Françoise Arnoul v komedii PAŘÍŽ, HOTEL PALACE (Parist, Palace Hôtel, 1956), ve Francii natočil více filmů. Ještě koncem padesátých let hrál Roberto Risso v několika filmech ročně, byly to hlavně historické filmy zasazené do novějších i antických dějin (ACHILLŮV HNĚV - L′ira di Achille, 1962; ŘÍMSKÝ GLADIÁTOR – Il gladiatore di Roma, 1962). Jako Aramis se představil v italské adaptaci slavného Dumasova románu (D′ARTAGNAN A TŘI MUŠKETÝŘI - D′Artagnan contro i tre moschettieri, 1963).

Sám Roberto Risso nakonec cítil, že pohledné gentlemany s nenáročným psychologickým profilem nelze hrát věčně a během šedesátých let postupně na hereckou kariéru rezignoval. Původně se věnoval filmové produkci a poslední roli odehrál ve spaghetti westernu NENÁVIĎ BLIŽNÍHO SVÉHO (Odia il prossimo tue, 1968). Od té doby pracoval jako módní návrhář a uplatnil se také jako fotograf.

Roberto Risso zemřel v Miláně 16. listopadu 2010 krátce před svými 85. narozeninami.

Pavel "argenson" Vlach

Reklama

Reklama