Reklama

Reklama

Rossella Como

Rossella Como

nar. 29.01.1939
Řím, Lazio, Itálie

zem. 20.12.1986 (47 let)
Řím, Lazio, Itálie

Biografie

Italská herečka Rossella Como začala ve velmi mladém věku pracovat jako televizní moderátorka, později se uplatnila ve filmu i v divadle. Z televizního studia ji před filmovou kameru přivedl režisér Dino Risi, když ji svěřil menší roli v dobově velmi úspěšné veselohře CHUDÍ, ALE KRÁSNÍ (Poveri ma belli, 1956). Risi ji pak obsadil i do další komedie BABIČKA SABELLA (La nonna Sabella, 1957), další velké úspěchy jí přinesly tentokrát již velké role ve filmech režiséra C. L. Bragaglii (LAZZARELLA, 1957; NOHY ZE ZLATA – Gambe d´oro, 1958; SLUŽBU KONAJÍCÍ DESÁTNÍK – Caporale di giornata, 1958).

Během šedesátých let se Rossella Como znovu věnovala práci pro televizi, příležitostně ale opět točila filmy a objevila se i v několika zásadních počinech tehdejší kinematografie, například ve Felliniho 8 1/2 (Otto a mezzo, 1962). Když v roce 1965 přijela do Itálie skupina Beatles, byla Rossella Como vybrána, aby se stala moderátorkou celého koncertního turné a tato pozice pochopitelně znovu navýšila její popularitu. Vedlejší role pak hrála v dalších filmech převážně komediálního zaměření, například v roce 1967 natočila čtyři (VZAL JSEM SI TĚ Z LEGRACE – Ti ho sposato per allegria, 1967), několikrát stála před kamerou po boku populární dvojice komiků Franco a Ciccio.

Z filmu a televize přesunula v sedmdesátých letech své aktivity na divadelní jeviště, v roce 1973 se navíc začala uplatňovat jako zpěvačka lidových písní a s představením Roma amor absolvovala úspěšné turné po jižní Americe. Ve filmu v té době účinkovala jen výjimečně, připomeňme ale například dobrodružný příběh Sergia Grieca SERŽANT KLEMS (Il sergente Klems, 1971). Až později se objevila v komedii VÁNOČNÍ PRÁZDNINY (Vacanzo di Natale, 1983) a televizním seriálu MARCO POLO (1982).

V této době se již stahovala do soukromí, protože trpěla rakovinou a na následky této nemoci zemřela v prosinci 1986 ve věku 47 let. Krátce před smrtí dokončila svůj poslední film VÁNOČNÍ DÁREK (Regalo di Natale, 1986), který v následujícím roce zabodoval na festivalu v Benátkách i v udílení prestižních filmových cen.

Pavel "argenson" Vlach

Reklama

Reklama