Marco Polo (TV seriál)

Marco Polo

Marco Polo

Dobrodružný / Drama / Životopisný / Historický

Itálie / USA / Japonsko / Čína, 1982, 600 min

Mám rád kostýmní velkoprodukce a tohle je produkt přesně podle mého gusta. Monumentální, výpravné, na penězích se nešetřilo. Navíc dějově zajímavé a s výbornými herci (hlavně mě potěšil F.Murray Abraham, který mimo Saliera v Amadeovi moc výrazných rolí neměl). Krásný hudební motiv, který mi navždy zůstane v hlavě. Tady prostě není co řešit a nejvyšší hodnocení je tu zcela na místě. Všem doporučuji.(23.3.2003)

Náááádherný seriál s velkolepou výpravou a skvělými herci. Navíc ta hudební složka Ennia Morriconeho doslova bere za srdce. Viděl jsem jej dvakrát a pokaždé z něj jsem byl úplně hotový a na každý díl jsem se těšil jako malé dítě na nanuka. Opravdu skvělé dílo.(4.4.2003)

Skvostný seriál, na ktorý sa už trochu pozabudlo, čo je veľká škoda, pretože sa výpravnosťou a celkovou kvalitou spracovania minimálne vyrovná "konkurenčnému" a omnoho slávnejšiemu Šogunovi. Davové scény a množstvo kostýmov a pompéznych dekorácií mu môže ticho závidieť ktorýkoľvek novodobý historický veľkofilm. Na DVD vyšiel síce v tragickej obrazovej kvalite a bez pôvodnej zvukovej stopy, ale aspoň má pôvodný hviezdne obsadený český dabing z 80. rokov.(2.9.2008)

Výborný historický seriál popularizující jednu velkou historickou postavu západní civilizace, který patřil k tomu nejlepšímu, co se vysílalo v Československé televizi před rokem 1989. Úžasně výpravný (a asi na italské poměry i nákladný), skvěle herecky obsazený (včetně mezinárodních hereckých hvězd - Leonard Nimoy, F. Murray Abraham, Denholm Elliott...) a s tak podmanivou a sugestivní hudbou Ennia Morriconeho, že takového Vangelise v Dobytí ráje hravě strčí do kapsy. Seriál Marco Polo je ale vlastně více než hraný film takový imaginární historický cestopis, skoro až s encyklopedickými rozměry života, doby a cesty slavného cestovatele. A jediná má výtka zní - občas (ale opravdu jen málokdy) sklouzává tenhle seriál od dějovosti k popisnosti, rozměrů třeba zrovna italských filmových neorealistů to ale nedosahuje:-)(20.8.2007)

Co tomu chybí k dokonalosti nejlépe shrne sám Marco v (páté?) epizodě, ve které chánovi s až nakažlivým zaujetím vypráví co na své cestě z Benátek viděl a zažil. A přitom tam z toho nebylo vůbec nic. Chyba téhle série je tedy především v rozsahu, na pokrytí všech Polových dobrodružství je osm cca hodinových dílů málo, zvláště když se ztrácí čas při "estrádních" ukázkách jednotlivých kultur během žranic tu či onde. Pokud se však zrovna nejí a nepopíjí, tak nelze mít moc výhrad.(12.6.2010)

Marco polo je cestopis, možná trochu dobrodružnej, hlavně ale hodně popisnej. Dozvídáme se o zvycích benátčanů, peršanů, muslimů, mongolů i číňanů, o jejich vojenství, historii i životní úrovni různých vrstev, o výdobytcích jednotlivých kultur.. o křesťanství, islámu i o budhismu, o krajích, kudy polové procházeli, o prostředí a zvířatech, co tam žijí... Vše skvěle zpracováno a do detailů promyšleno. A člověka najednou popadne touha vyrazit, ucítit vůni moře, projít se po divoké stepi nebo se schovat před pouštním sluncem.. A ten klid a harmonie, dokonce i dabing je příjemnej, tichej a klidnej. Díky, flankerovo rodiče! PS: Pasáž s povstáním působí přece jen trochu naivně, naopak závěrečnej díl velice sugestivně. Předpokládám taky, že už tenkrát byla světovým jazykem angličtina. Páč polové by se spatra plynně domluvili i s eskymákem :-)(10.11.2009)

Velebím rodiče, že při posledním vysílání v TV (to už je drahně let, co se v televizi takové věci dávaly) měli ten skvělý nápad a nahráli seriál na VHS, díky čemuž jsem to mohl přehrát na dvd a zůstat tak zásoben, než to vyšlo oficiálně. Nejsilnější scéna: stárnoucí Kublaj už nedokáže vyskočit na koně. Odežene sluhy a požádá Marca o pomoc, protože nikdo jiný nesmí vidět jeho slabost. A ještě jedno slovo: Morricone.(4.12.2005)

Chcela by som ho vidieť ešte raz. V televízii ho vysielali, keď som bola dieťa, ale už vtedy som vedela, že je vynikajúci. Výpravný, zaujímavý, dobrodružný a kruto realistický.(20.6.2005)

Už jako malé děcko jsem si tenhle seriál zamiloval. Vždycky mě dokáže uhranout na neskutečná atmosféra dálek, moří a vzdálených civilizací, vzbuzující touhu někam vycestovat. Bohatá výprava a malebná kamera se naprosto vymikají seriálovým standartům a hudba mistra Moricconeho je magická (po TNZ jeho nejsilnější skladba). Seriál plný děje, seznamování diváka s životem a obyčeji dalekých kultur a nepřeberného množství silných scén (obzvlášt jeho vrchol). Něco takovéhleho se dnes už netočí.(27.8.2009)

Marco Polo je seriál popisující nejen osudy Marca Pola, ale také je, v duchu jeho tvorby, historickým cestopisem. Podle mého zde toto propletení dvou směrů funguje. Příběh bývá občas upozaděn, aby mohl divák sledovat například mongolské tradice. Někomu to může vadit, já s tím nemám problém. Dobré je, že Marcův příběh je zde předložen v podobě dramaticky solidního scénáře, a tak zde nechybí zajímavé zápletky a vygradování hlavní dějové linie, až k dojemnému závěru. Přeci jen však mohl být seriál delší, aby bylo možné více rozvinout postavy a jejich osudy. Co se týče produkce, je Marco Polo na nejvyšší možné úrovni. Neošizená výprava, bohaté kostýmy, krásná hudba, to vše dělá z tohoto seriálu nadstandartní zážitek, hodný postavy po níž je pojmenován. Skělý je také výběr herců. Nejedná se o žádné celebrity, ale o méně známé, avšak výborné, charismatické herce, jakými jsou například Denholm Elliott, David Warner, Mario Adorf, F. Murray Abraham či mihnuvší se Oliver Reed. O to více zamrzí volba Ken Marshalla pro hlavní roli. Ten hraje Marca naivně a křečovitě. Škoda, kterou se však přívalem pozitivních vjemů daří částečně maskovat.(19.6.2009)

Je mnoho úskalí, které TV seriály trpí, ale tento převyšuje všechny ostatní, co jsem viděl. Kouzlo a síla tohoto seriálu jsou v tom, že je nesmírně životným a fascinujícím zážitkem obsahující všecky filmové atributy, ale především exotičnost prostředí a duchovní rozměr. Pro mě dosud nepřekonaný filmový zážitek.(13.8.2007)

Nádherné epické dílo s nadpozemským hudebním doprovodem. Ennio Morricone svojí tvorbou miliónkrát převyšuje všechny pozemské hudební skladatele. Ennio Morricone je Bůh.(28.6.2005)

Brilantní minisérie. Vedle Robina Hooda a Já, Claudius asi to nejlepší co v podobném duchu zpracování československá televize nabízela.(1.1.2007)

Bomba, tenhle seroš miluju už šesti let, když jsem ho viděl prvně. Hudba je dokonalá a to Morriconeho nějak extra moc rád nemám.(20.4.2003)

Hudba: Ennio Morricone ... za ni pět hvězd, za film tři a půl, nechávám proto na čtyřech.! :-)(15.6.2010)

Vynikající životopisný seriál, možná vůbec nejlepší, jaký se objevil na ČST 80. let, o tom není pochyb. Deset hodinových dílů mapuje celý Marcův život od dětství v Janově až po cesty na blízký a dálný východ.... Kromě skvělého scénáře, kterému se podařilo hodně věrné zpracování skutečných Marcových vzpomínek, seriál hodně zvedá očividný dostatek financí na kostýmy a větší scény a také tradičně skvělá Morriconeho hudba. Nejsilnější scéna, alespoň pro mě, je Marcovo přihlížení křižáckému masakru ve Svaté zemi.(29.11.2007)

Rozumná délka seriálu, vynikající výprava, krásná hudba (Ennio Morricone), pro ženy přitažlivý kukuč páně Marca a smysluplný děj. Dohromady smícháno a naporcováno do 8 dílů, ve kterých režisér Montaldo nabízí divákovi jeden z mála seriálů, které nevznikají zbytečně. Poučný i zábavný, takový je Marco Polo.(24.10.2008)

• IllIlIlIIl

Výpravný italský seriál o jednom z největších cestovatelů v dějinách.(18.2.2008)

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 31.1.1986 --- réžia českého znenia (ČST Praha) = BLANKA NOVÁKOVÁ (6.2.2009)(6.2.2009)

První televizní seriál, který si ze svého dětství pamatuji. Docela rád bych ho dneska viděl pro srovnání.(8.10.2006)

<< předchozí 1 2 3 4