Reklama

Reklama

Léo Joannon

Léo Joannon

nar. 21.08.1904
Aix-en-Provence, Francie

zem. 28.03.1969 (64 let)
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Francouzský režisér Léo Joannon se uplatnil jako tvůrce úspěšných komedií, těsně před válkou začal projevovat i vyšší umělecké ambice, plně se prosadit v dramatickém žánru se mu ale nepodařilo. Pocházel z Aix-en-Provence v jižní Francii a původně studoval práva, tomuto oboru se ale nevěnoval a začal pracovat jako novinář a spisovatel, ve dvacátých letech získal místo úředníka ve filmové společnosti Gaumont a byl mj. asistentem zahraničních režisérů působících tehdy ve Francii, jako byli například italští tvůrci Carmine Gallone a Augusto Genina.

K samostatné režii se Léo Joannon odhodlal počátkem třicátých let, kdy realizoval například francouzskou verzi německé předlohy DURAND KONTRA DURAND (Durand contre Durand, 1931) o dvou obchodních konkurentech stejného jména v jednom domě. Nenáročný komediální žánr pak reprezentovaly filmy jako NAŠLI JSME NAHOU ŽENU (On a trouvé une femme nue, 1934), s větším úspěchem to byla kvalitně obsazená adaptace divadelní hry MÁTE NĚCO K PROCLENÍ? (Vous n'avez rien à declarer?, 1937).

Příklon k dramatickému žánru s mezinárodním dosahem zahájil s filmem POPLACH VE STŘEDOMOŘÍ (Alerté en Méditerranée, 1938). Tento dobrodružný příběh z alžírského pobřeží nesl zajímavé poselství o nutnosti přátelství mezi národy, paradoxně ovšem vyvolal diplomatickou roztržku mezi Francií a Německem poté, co Joannon natáčel německé válečné lodi ve Středomoří. Znovu do Středomoří, tentokrát se špionážní tématikou i milostnou zápletkou, zamířil Joannon svým dalším filmem MOŘE V PLAMENECH (Documents secrets, 1940). Jednu z hlavních rolí tady hrál Hugo Haas (šlo o jeho jediný francouzský film na cestě z Československa do Spojených států) a právě jeho židovský původ znemožnil nakonec uvedení filmu do kin, protože mezitím došlo k německé okupaci Francie.

Během války zpracoval Léo Joannon dvakrát a v různých žánrech problematiku soukromí slavných hvězd. Nejprve to byla situační komedie JEDNOU ZA ROK (Caprices, 1942) o herečce (Danielle Darrieux), která před svým nápadníkem tají svou identitu, o rok později to byl dramatický příběh filmové hvězdy (Edwige Feuillere) a jejího vztahu s výrazně mladším ctitelem LUKRÉCIE (Lucrèce, 1943). Uznání kritiky pak Joannon dosáhl s filmem MLÁDÍ NA ROZCESTÍ (Le carrefour des enfants perdus, 1944) o novináři, který pro mladé delikventy založí útulek s benevolentním režimem.

Po válce byl Léo Joannon obviněn ze sympatií k fašistickému režimu, a i když nedostal zákaz činnosti, na několik let se stáhnul do ústraní. Za filmovou kameru se vrátil až s úspěšnou komedií LINKA 84 NA DOVOLENÉ (Le 84 prend des vacances, 1950) s populárním komikem Rellysem v hlavní roli řidiče autobusu. V koprodukci s Velkou Británií se pak podílel na vzniku filmu LAUREL A HARDY ZDĚDILI OSTROV (Atoll K, 1951), který byl posledním společným dílem slavné komické dvojice Laurel a Hardy. Mezinárodního úspěchu dosáhl Joannon dramatickým příběhem z konce války BEZ SUTANY (Le défroqué, 1954), který získal Bronzového medvěda a také Zvláštní cenu kritiky na filmovém festivalu v Berlíně. Hlavní roli kněze Moranda hrál Pierre Fresnay, jemuž pak Joannon svěřil i postavu oblíbeného středoškolského profesora v dramatu s kriminální zápletkou MUŽ SE ZLATÝMI KLÍČI (L'homme aux clefs d'or, 1956).

Během padesátých let si Léo Joannon přiděloval menší herecké úkoly ve svých vlastních filmech, jako scénárista se podílel i na práci jiných režisérů (CASTA DIVA, 1956; AMAZONKY Z ŘÍMA - Le vergini di Roma, 1961). Mezi jeho další úspěchy patřila kriminální komedie VRAH JE V ADRESÁŘI (L'assassin est dans l'annuaire, 1962) se slavným komikem Fernandelem v hlavní roli. Spolupráce s dalším oblíbeným hercem Bourvilem pak Joannonovi zajistila úspěch i u jeho posledních filmů TROIS ENFANTS... DANS LE DÉSORDRE (1966) a ARNAUDOVI (Les Arnaud, 1967).

Léo Joannon zemřel 28. března 1969 ve věku 64 let a zůstalo po něm 35 natočených filmů.

Pavel "argenson" Vlach

Režisér

Scenárista

Filmy
1957

Pod pokličkou

1952

Drôle de noce

1942

Caprices

Herec

Host

Pořady
1967

Monsieur Cinéma

Producent

Filmy
1952

Drôle de noce

Reklama

Reklama