Reklama

Reklama

Yves Massard

Yves Massard

nar. 15.06.1923
Saarbrücken, Německá říše

zem. 01.03.1996 (72 let)
Saint-Raphael, Francie

Biografie

Francouzský herec Yves Massard v rodné Francii hrál jen vedlejší role, díky hlavní roli v mezinárodně oceněném snímku HLAVNÍ TŘÍDA (Calle Mayor, 1956) ale získal popularitu ve Španělsku, kde pak natočil několik dalších filmů. Narodil se v německém Saarbrückenu, který tehdy po první světové válce patřil do francouzské okupační zóny. Od mládí inklinoval k divadlu, pod vedením významného herce a režiséra Pierra Fresnaye získal odbornou průpravu a za druhé světové války se začal prosazovat jako profesionální divadelní herec.

Vedle divadelních rolí ve stěžejních dílech (Tramvaj do stanice Touha, Špinavé ruce) se Massard začal objevovat i před filmovou kamerou, zpočátku ovšem je v epizodních výstupech (RUY BLAS, 1946; JAN Z MĚSÍCE - Jean de la Lune, 1948). Hlavní roli slabošského Henriho odehrál v kriminálce JSEM PRÁSKAČ (Je suis un mouchard, 1953), která byla natočena podle jeho vlastního scénáře. V historických kostýmech se mezitím mihnul ve filmech KOŽENÁ MASKA (Nez de cuir, 1952), objevil se také jako židovský uprchlík ve válečném dramatu PRVNÍ PO BOHU (Maitre apres Dieu, 1951). V kriminálním žánru dostal víckrát příležitost v roli policisty (PODEZŘELÍ - Les suspects, 1957; PLNÝMI HRSTMI - A pleines mains, 1959; NOC PODEZŘELÝCH - La nuit des suspectes, 1960).

Nadčasovou a mezinárodní popularitu získal Massard jednou z hlavních rolí ve španělském filmu HLAVNÍ TŘÍDA (Calle Mayor, 1956) režiséra J. A. Bardema. Ze Španělska byl později osloven ke spolupráci vícekrát, do svých filmů jej angažoval například Jesús Franco, u nás jej diváci mohli vidět v menších rolích ve filmech DEJ SI POZOR, LA TOUR (La Tour, prends garde!, 1957) nebo CESTUJÍCÍ V DEŠTI (Le passager de la pluie, 1969). Slibně nastartovanou kariéru u filmu se mu ale nepodařilo rozvinout a během 70. let se před kamerou prakticky přestal vyskytovat. Později jej zviditelnila ještě úloha barona Orloffa v eroticky laděném koprodukčním filmu APHRODITE (1982), jeho filmografii pak uzavírá dvojí práce s režisérem Maxem Pécasem (BRIGÁDA SMRTI - Brigade des moeurs, 1984).

Poslední léta života strávil Yves Massard v ústraní své vily na Azurovém pobřeží a zemřel v Saint-Raphael 1. března 1996 ve věku 72 let.

Pavel "argenson" Vlach

Reklama

Reklama