Reklama

Reklama

Laura Branigan

Laura Branigan

nar. 03.07.1952
Brewster, New York, USA

zem. 26.08.2004 (52 let)
East Quogue, New York, USA

Biografie

„You take my self.... You take my self control!"

Zpěvačka Laura Ann Branigan se narodila 3. července 1952. V roce 1966 začala studovat Byram Hills High School. V roce 1973 se přidala ke skupině Meadow a téhož roku jím vyšlo album. O šest let později byla zapsána do Atlantic Records. V roce 1978 se provdala za Larryho Krutecka. Když se však Meadow rozešli, tak měla Laura různá zaměstnání, ale později se rozhodla vydat se na sólovou dráhu.

A v roce 1982 jí vychází vůbec první album Branigan. Písnička All night with me se z tohoto alba stala ihned slavnou. Na jaře roku 1983 vydává další album Branigan 2. V tomto albu je zase trhákem písnička Solitaire, která původně pochází z Francie. Avšak v roce 1984 přichází zlom její kariéry. Vydává totiž album Self control, který ji proslavil nejvíce.

Z tohoto alba jí doslova proslavila stejnojmenná písnička Slef control. Ze dne na den se stala hvězdou. Písničku zpívala i v Evropě. V Německu se stala hitem číslo jedna a v USA hitem číslo čtyři! Po tomto mezinárodním úspěchu vydává v roce 1985 další album Hold me. Dále následovalo album Touch, které bylo vydáno v roce 1987. A právě toto album bylo pro Lauru velkou změnou. Bylo totiž pod vedením různých producentů. Jenže se nemusela vůbec bát. Písničky Shattered glass a The power of love jí opět proslavily. The power of love se stala dokonce jednou z dvaceti nejprodávanějších hitů! V roce 1990 vydává další album pod názvem Laura Branigan. Téhož roku uspořádá také svůj druhý koncert. Poslední sedmé studiové album vydala v roce 1993 s názvem Over my heart.

V roce 1994 na čas opustila hudební průmysl. Chtěla se více věnovat svému manželovi, kterému lékaři diagnostikovali rakovinu tlustého střeva. O dva roky později, tedy v roce 1996 Larry zemřel. Laura ještě téhož roku vystupuje na Festival de Viňa.

V roce 2001 si po pádu zlomila obě stehenní kosti. O rok později v roce 2002 už zpívá jen zřídka. V roce 2004 trpí nadměrnými bolestmi hlavy a po pár týdnech 26. srpna umírá. Její popel byl rozptýlen na Long Island Sond.

Za svůj život dostala zpěvačka Laura Branigan i pár filmových nabídek. Zahrála si ve filmu Delta Pi, nebo v seriálu Automan v epizodě Murder MTV.

Enemy No. 1

Herečka

Filmy
1985

Delta Pi

Dokumentární
1999

VH-1 Where Are They Now? (seriál)

Hudební videoklipy
1984

Laura Branigan: Self Control

Host

Reklama

Reklama