Reklama

Reklama

Clive Cussler

Clive Cussler

nar. 15.07.1931
Aurora, Illinois, USA

zem. 24.02.2020 (88 let)
Scottsdale, Arizona, USA

Biografie

Tento spisovatel se sice narodil v Auroře, ale vyrostl a studoval v Alhambře v Kalifornii, ale školu nedodělal, protože se přihlásil k vojenskému letectvu, kde dosáhl hodnosti seržanta a stal se z něj letecký mechanik a později inženýr. Roku 1955 si bere přítelkyni Barbaru se kterou se jim podaří vychovat tři děti a zůstanou spolu až do její smrti v roce 2003. Po odchodu z armády  začíná pracovat v reklamě a vypracuje se až na pozici kreativního ředitele pro dvě největší reklamní agentury.

Konečně roku 1965 se pokouší o své literární prvotiny, a po večerech se rodí dobrodruh, bývalý vojenský pilot a námořní inženýr Dirk Pitt, který je kombinací Indiana Jonese a Jamese Bonda a původně z knih s jednoduchou zápletkou se každé nové dobrodružství stává větším a oblíbenějším. Na pultech knihkupectví se už objevilo na šedesát románů a toto číslo určitě poroste.

Cussler je také ohromným dobrodruhem, kdy dokázal objevit ve spolupráci s National Underwater and Marine Agency ( NUMA), jejíž je zakladatelem, více jak šedesát lodních vraků a tato jeho agentura hraje také hlavní roli v jeho románech. Dokonce je sběratelem a restaurátorem klasických automobilů a jeho sbírka je jedna z nejuznávanějších na světě.

Jeho knihy se pravidelně objevují na prvních příčkách bestsellerů.

Locksley

Spisovatel

Filmy
2005

Sahara - kniha

1980

Vyzvednutí Titaniku - kniha

Herec

Filmy
1980

Vyzvednutí Titaniku

Seriály
1992

The Dennis Miller Show

Scenárista

Dokumentární
2002

Lovci vraků (seriál)

Reklama

Reklama