Reklama

Reklama

Jone Salinas

Jone Salinas

nar. 08.03.1918
Reggio Calabria, Itálie

zem. 27.05.1992 (74 let)
Řím, Lazio, Itálie

Biografie

Italská herečka Jone Salinas pronikla do světa filmu ve čtyřicátých letech 20. století řadou středně velkých rolí, jako řada jiných krásek její generace se ale musela smířit s úbytkem popularity po roce 1945. Narodila se na samém jihu Itálie v Reggio di Calabria, její vlastní jméno bylo Ione Martello. Od dětství toužila po herectví a dětskou vášeň nakonec realizovala studiem v Římě na filmové škole Centro Sperimentale di Cinematografia.

Ještě za studií debutovala před kamerou vedlejší rolí v dobrodružném filmu TAJEMNÁ MASKA (Un’avventura di Salvator Rosa, 1939) režiséra Alessandra Blasettiho. Studium herectví dokončila v roce 1940, v témže roce se objevila v několika dalších filmech, Mozartovu sestru Nanni ztvárnila v hudebním životopisném snímku VĚČNÉ MELODIE (Melodie eterne, 1940). Hudební žánr ostatně dominoval i její další participaci před kamerou (NÁPOJ LÁSKY – L’elisir d’amore, 1941; LÁSKA ZPÍVÁ – L’amore canta, 1941). V roce 1943 se Jone Salinas provdala, jejím manželem se stal filmový režisér a producent Antonio Musu (1916-1979). Měli spolu dvě děti a Jone Salinas se tak na několik let vzdala filmování.

Před kameru se vrátila až po druhé světové válce, mihla se například ve dvou francoouzských filmech pořízených částečně v Itálii (VĚZNICE PARMSKÁ - La chartreuse de Parme, 1947; RUY BLAS, 1947), zajímavou kreaci majitelky dolu baronky Lo Vasto předvedla v Germiho dramatu JMÉNEM ZÁKONA (In nome della legge, 1949). Později se objevila v epizodě ze života skladatele Franze Schuberta SYMFONIE LÁSKY (Sinfonia d’amore, 1956), několikrát hrála také se slavným komikem Totò (TOTÒ A MARCELLINO – Totò e Marcellino, 1958). Během padesátých let nicméně její význam jako filmové herečky klesal, a i když i na malém prostoru dokázala dát svým postavám patřičné vyznění, postupně se začala stahovat do soukromí.

Ve svých posledních filmech se přehrála do mateřských rolí, v povídkovém filmu DOBRÉ RODINY (Le belle famiglie, 1964) doplnila mezinárodní herecké obsazení v čele s Annie Girardot, naposledy se objevila jako matka jednoho z mladých hrdinů ve filmu ÚTĚK (La fuga, 1966; v tomto případě byla v titulcích jedinkrát uvedena s manželovým příjmením jako Jone Musu). Tehdy se její filmografie uzavřela na počtu 29 natočených snímků a od té doby žila v soukromí. Na veřejnosti se objevila naposledy v roce 1989 při otevření výstavy věnované tvorbě Pietra Germiho.

Jone Salinas zemřela následkem infarktu v Římě 27. května 1992 ve věku 74 let.

Pavel "argenson" Vlach

Reklama

Reklama