Reklama

Reklama

Nathalie Nerval

Nathalie Nerval

nar. 28.03.1926
Paříž, Île de France, Francie

zem. 07.05.2012 (86 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Francouzská herečka Nathalie Nerval strávila svou kariéru především na divadelních jevištích, s filmem a televizí spolupracoval jen příležitostně, výrazně se ale prosadila také v dabingu. Pocházela z Paříže a herectví studovala na konzervatoři, školu absolvovala Shakespearovou hrou Antonius a Kleopatra. V roce 1947 začala hrát v divadle, její počátky jsou spojeny s pařížskou scénou Théâtre des Célestins, ale spolupracovala také se slavným režisérem Jeanem Vilarem a účinkovala v jeho inscenacích na festivalu v Avignonu (Cid, Richard II.).

Počátkem padesátých let začala spolupracovat i s filmem, debutovala malou rolí v historickém dramatu CESTA DO DAMAŠKU (Le chemin de Damas, 1952), později se mihla v bezejmenné epizodě elegantní dámy ve filmu HRABĚ MONTE CHRISTO (Le comte de Monte Cristo, 1954). Větší příležitost pak dostala v komedii ZÁKON JE ZÁKON (La loi est la loi, 1958), kde byla dcerou slavného komika Fernandela, objevila se také v úspěšné komedii PĚŠKY, NA KONI A NA RAKETĚ (À pied, à cheval et en spoutnik, 1958). V této době byla již součástí divadelní společnosti Renaud-Barrault, s níž vystupovala převážně v divadle Théâtre Odéon, znovu účinkovala také na divadelních festivalech.

Od šedesátých let rozšířila své aktivity také o televizi, kde ji zviditelnily především historické seriály jako RYTÍŘ DE MAISON ROUGE (Le chevalier de Maison Rouge, 1963) nebo BELPHEGOR (1965). Z jejích dalších rolí ve filmu připomeňme větší postavu paní Grunsteinové, kterou odehrála po boku Alaina Delona v kriminálce JEFF (1969). Manželku hlavního hrdiny (Yul Brunner) ztvárnila ve špionážním filmu HAD (Le serpent, 1973). Ukázkový verbální projev jí mezitím nabídl bohaté uplatnění také v dabingu; mluvila nejen ve francouzských animovaných filmech (TINTIN A JEZERO ŽRALOKŮ – Tintin et le lac aux requins, 1972), ze zahraničních hereček dabovala častěji například Sophii Loren nebo Ingrid Bergman.

Po vystřídání několika dalších divadel zakotvila Nathalie Nerval na nejslavnější scéně v Comédie Française, kde strávila bezmála čtvrt století (1977-2001). Tady hrála ve francouzské klasice (Ruy Blas, Faidra, Scapinova šibalství), ale i v dílech cizích autorů (Šest postav hledá autora, Matka Kuráž a její děti). Před kamery ji znovu přivedl Robert Hossein, který ji obsadil do své adaptace slavného Hugova románu UBOŽÁCI (Les misérables, 1982) a později ještě do filmu ČERVENÝ KAVIÁR (Le caviar rouge, 1986). Poslední léta na jevišti zasvětila účinkování v ruské klasice (Zločin a trest, Strýček Váňa, Revizor).

Před kamerou se objevila naposledy v malé roli staré ženy ve filmu BIRKENAU (La petite prairie aux bouleaux, 2003), práci v divadle završila pohostinským vystoupením v Molièrově hře Monsieur de Pourceaugnac v Théâtre d’Union v Limoges. Za své zásluhy obdržela Řád umění a literatury udělovaný francouzským ministerstvem kultury. Nathalie Nerval zemřela v Paříži 7. května 2012 ve věku 86 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herečka

Reklama

Reklama