Reklama

Reklama

Petr Kellner

Petr Kellner

nar. 20.05.1964
Česká Lípa, Československo

zem. 27.03.2021 (56 let)
Chugach Mountains, Alaska, USA

Biografie

Český podnikatel a vlastník společnosti PPF Group Ing. Petr Kellner se narodil 20. května 1964 v České Lípě.

Petr Kellner se narodil sice v České Lípě, ale své mládí však prožil v Liberci. V roce 1982 vystudoval Střední ekonomickou školu v Liberci a v roce 1986 Vysokou školu ekonomickou v Praze, obor ekonomika průmyslu. Pracoval jako referent v podniku zahraničního obchodu Strojimport Praha a poté jako asistent produkce a produkční ve Filmovém studiu Barrandov.

V roce 1991 Petr Kellner se svými společníky založil v Teplicích První privatizační fond - pozdější PPF. Mezi Kellnerovy největší úspěchy patří privatizace a transformace České pojišťovny, kterou v roce 1996 svěřili PPF do správy tehdejší akcionáři za účasti vlády České republiky. Ministr financí Ivan Kočárník se po odchodu z vlády stal také členem jejího nejvyššího vedení. V roce 2008 se Česká pojišťovna stala součástí společného podniku PPF a italské Assicurazioni Generali se jménem Generali PPF Holding. V této souvislosti byl Petr Kellner zvolen členem správní rady pojišťovny Generali, odkud odešel v březnu 2013.

Během dvaceti let své činnosti se PPF stala jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě. Petr Kellner je zakladatel a majoritní akcionář této skupiny, která podniká především v oblasti bankovnictví, pojišťovnictví, energetiky, maloobchodního prodeje a nemovitostí v mnoha zemích po celém světě.

Podle médií je nejbohatším občanem České republiky. Americký časopis Forbes pro rok 2013 odhadl jeho majetek na 10,4 miliardy dolarů a v žebříčku světových miliardářů ho zařadil na 97. místo. Patří mezi nejvlivnější lidí v České republice. Kellner je podruhé ženatý a má čtyři děti. Své soukromí si dobře střeží, je o něm známo velmi málo a ani na internetu nenaleznete mnoho jeho fotografií.

V prosinci 2002 založil spolu s manželkou Renátou Kellnerovou Nadaci Educa. Nadace každoročně přispívá studentům gymnázia Open Gate částkou okolo 50 milionů korun na úhradu školného. Zaměřuje se především na podporu nadaných studentů ze sociálně znevýhodněného prostředí. V roce 2011 se nadace The Kellner Family Foundation na základě rozhodnutí správních rad rodinných nadací manželů Kellnerových sloučila s Nadací Educa. Všechny projekty Nadace Educa nadále pokračují pod hlavičkou nadace The Kellner Family Foundation. Nadace se zaměřuje na zvyšování kvality vzdělávání ve veřejných základních školách v České republice. Ze sponzorských příspěvků Kellnerovy firmy PPF žijí Divadlo Járy Cimrmana či Ypsilonka. Kellner vlastní i jednu z největších soukromých sbírek fotografií Josefa Sudka.

Jiří "BloodMax" Neubauer

Herec

Filmy
1989

Čas sluhů

Host

Pořady
2006

168 hodin

1990

Události, komentáře - a.z.

Reklama

Reklama