Reklama

Reklama

Marguerite Deval

Marguerite Deval

nar. 19.09.1866
Štrasburk, Francie

zem. 18.12.1955 (89 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Francouzská herečka Marguerite Deval začínala v divadle, prosadila se také jako úspěšná zpěvačka, až ve vyšším věku našla bohaté uplatnění před filmovou kamerou, převážně ve vedlejších rolích dam z vyšší společnosti. Narodila se jako Marguerite Burfler ve Štrasburku, s divadlem začínala jako osmnáctiletá v pařížském hudebním divadle Bouffes-Parisiens. Brzy se prosadila jako herečka a operetní zpěvačka, vystřídala několik scén, nejdéle ale působila v Bouffes-Parisiens. Roku 1898 spoluzakládala divadlo Théâtre des Mathurins, kde pak působila do roku 1905. 
Dodejme, že na přelomu 19. a 20. století byla Marguerite Deval velmi populární, říkalo se jí ďábel v sukních a zajímavé je i to, že přes svůj původ na francouzsko-německém pomezí se stala vášnivou pařížskou patriotkou. Před filmovou kamerou stála poprvé již v roce 1910, poté natočila ještě několik filmů, ale vzhledem k tomu, že byla především zpěvačkou, němý film nemohl zhodnotit její osobnost v plné šíři. Své hlasové i herecké aktivity prezentovala v dalších pařížských divadlech (Théâtre Edouard VII, Théâtre des Capucines). 
Před kamerou se znovu začala objevovat až po příchodu zvukového filmu ve třicátých letech, zároveň ale stále byla vytíženou divadelní herečkou, v této době často vystupovala v Théâtre de la Michodière, velký úspěch sklidila s nahrávkou písně Quand je suis paf (1932). Jako filmová herečka dostávala velké role tetiček a dam z lepší společnosti v nenáročných komediích (BIŠON – Bichon, 1935; SOUDCE HAUDECOEUR – Le président Haudecoeur, 1939; SLUKA – Bécassine, 1940). Zajímavě rozporuplnou postavu paní Gaby, která ziskuchtivě pomáhá mladým ženám propuštěným z vězení, hrála v dramatu VĚZENÍ ŽEN (Prisons de femmes, 1938). V režii Juliena Duviviera hrála starou herečku paní Christoforo v hudební komedii MUŽ DNE (L’homme du jour, 1937). 
Vévodkyni Dupont-Durfort hrála v autorském filmu Jeana Anouilha podle stejnojmenné divadelní hry CESTUJÍCÍ BEZ ZAVAZADEL (Le voyageur sans bagages, 1943), o rok později v této hře hrála i v divadle Théâtre de la Michodière. Ještě v roce 1946 natočila čtyři filmy, s ohledem na pokročilý věk pak ale své aktivity v divadle i filmu omezila. Naposledy se před kamerou objevila v hudebním filmu PAŘÍŽ STÁLE ZPÍVÁ (Paris chante toujours, 1952). 
Marguerite Deval zemřela v Paříži 18. prosince 1955 ve věku 89 let.

Pavel "argenson" Vlach

Reklama

Reklama