Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Animovaný
  • Akční

Obsahy (10)

Enfants annamites ramassant des sapèques devant la Pagode des Dames

Enfants annamites ramassant des sapèques devant la Pagode des Dames (1901)

Po sérii krátkých výjevů ze všedního života na francouzském venkově a ve městech se bratři Lumiérové vydávají dokumentovat svět za hranicemi Evropy. Film Enfants en Indochine se odehrává v Indočíně (tehdejší kolonii Francie) a zachycuje francouzské paničky rozhazující mezi černé vyhublé děti jídlo, které děti sbírají ze země. Tento snímek představuje jedinečný pohled na západní kolonialismus na území jihovýchodní Asie.

Champs-Élysées

Champs-Élysées (1896)

Film bratří Lumiérů Champs-Élysées z roku 1896 zachycuje život v nejslavnější pařížské ulici a dokumentuje tak nejen její vzhled, ale také tehdejší dopravu, módu a všední život ve velkém městě.

Ateliers de La Ciotat

Ateliers de La Ciotat (1896)

Film bratří Lumiérů dokumentuje minutku ze všedního dne mužů pracujících v "průmyslové" čtvrti jihofrancouzského města La Ciotat.

Bocal aux poissons-rouges

Bocal aux poissons-rouges (1895)

Jeden z mála filmů bratří Lumiérů, jehož ústředním tématem je pouze příroda - přestože spoutaná - bez účasti herců. V záběru vidíme kulaté skleněné akvárium, ve kterém plují malé rybky.

Lancement d'un navire à la Ciotat

Lancement d'un navire à la Ciotat (1896)

Film bratří Lumiérů z francouzského přímořského města La Ciotat, kde byl téhož roku natočen slavný Příjezd vlaku (L'Arrivée d'un train á la Ciotat), zachycuje spouštění lodi na moře a dav přihlížejících lidí. Stejně jako v Příjezdu vlaku, i tady je hlavním tématem filmu technický pokrok doby - dopravní prostředek poháněný parním strojem jakožto nejvýznamnějším zdrojem energie v dopravě 19. století.

Le Maréchal-ferrant

Le Maréchal-ferrant (1895)

Bratři Lumiérové nám ve svých prvních filmech ukazují svět takový, jaký skutečně na konci 19.století a počátku 20.století byl. V Le Maréchal-ferrant se jim podařilo krátce a výstižně zdokumentovat práci kováře při výměně koňských podkov.

La Pêche aux poissons rouges

La Pêche aux poissons rouges (1895)

Malé děti jsou námětem nejednoho z raných filmů bratří Lumiérů. Také v tomto snímku z roku 1895 je středem pozornosti malé dítě (přidržované otcem), které se zvědavostí dětem vlastní zkoumá skleněnou nádobu s vodou a rybičkami.

Photographe

Photographe (1895)

Jeden z prvních filmů bratří Lumièrů dokumentuje nesnadnou práci fotografa, který se snaží pořídit fotografii neposedného muže (Auguste Lumière).

Fortune Cookie

Fortune Cookie (1991) (studentský film)

Hlavním hrdinou filmu je podomní obchodník Harold Broadneck (Dean Cleveron), kterému se v prodeji příliš nedaří a stává se tak terčem posměchu svého kolegy Jacka (Rob Monroe). Kvůli úspěšnému prodeji, který uskuteční krátce po obědě v čínské restauraci, se stává závislým na štěstí a nemůže sjednat obchod, dokud nezíská další "dávku štěstí" z koláčku štěstí. Náhlý úspěch však neujde pozornosti jeho kolegů.
První studentský film Darrena Aronofskeho coby studenta prvního ročníku Amerického filmového institutu (AFI) je natočen podle stejnojmenné povídky spisovatele Huberta Selbyho Jr., autora románu Reqiem za sen, jehož filmová adaptace Aronofskyho později proslavila.

No Time

No Time (1994)

Čtveřice mladých herců (Robert D. Cohen, Alissa Rosen, Billy Portman, Chas Martin) pod taktovkou Darrena Aronofskeho předvádí v šesti krátkých scénkách variace na téma čas a jak jej "zábavně" a "smysluplně" strávit. Jeden z krátkometrážních snímků Darrena Aronofskeho z počátku jeho filmové tvorby je malou sondou do světa amerického humoru a kultury.

Reklama