Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (1 709)

plakát

Smysl pro tumor (2024) (seriál) 

Nemám slov. Asi teda nejsem úplný expert na českou kinematografii, ale i tak si upřímně smysluplnější projekt společně s kvalitním řemeslem asi ani nepamatuju. A už vůbec si nepamatuju, kdy jsem naposledy u nějakého filmu / seriálu na konci takhle bulel... :) Nicméně jsem fakt (mile) v šoku, že ČT vyprodukovalo něco takhle výjimečného.

plakát

Hodně štěstí, pane Veliký (2022) 

Neskutečně svěží vítr v rámci komedie. Od plakátu i námětu jsem tak trochu čekal bláznivou nekorektní srandu a nakonec jsem dostal nevídaně autentické komediální drama, které je vkusné, zábavné i odvážné zároveň. Plus téma, které tu snad ještě nebylo a rozhodně dává prostor k zamyšlení. A já za tuhle všechnu překvapivou jinakost mile rád zaokrouhluji na pět.

plakát

Duše (2020) 

Krásné, upřímné, nápadité, dojemné, vtipné i inspirující. Myslím, že připomínat důležitost "malých" věcí kolem nás je dost aktuální téma a nejeden divák se s hlavní myšlenkou ztotožní. Za mě dokonce mnohem lepší a emotivnější než lehce podobné "V hlavě".

plakát

Palmer (2021) 

Za mě velmi milé překvapení se sympatickým obsazením - jak Justin, tak Ryder byli ve svých rolích opravdu dokonalí. 90 %

plakát

Byl by to hřích (2021) (seriál) 

Skvěle gradující a emotivní HBO počin, který trefně poukázal na mýty ohledně AIDS i počáteční bagatelizaci epidemie. Výborně zrežírováno i zahráno. Nemám k tomu absolutně nic a po delší době je to kousek, který si mě opravdu získal.

plakát

18 dárků (2020) 

Osobité drama, které dojme úplně jinak než očekáváte. Čert vem nedokonalé mezery v logice, tenhle film má jinak všechno... A hlavně teda srdce.

plakát

V síti (2020) 

Obával jsem se, jestli nepůjde tak trochu o hype, ale kdepak. Technicky v podstatě bezchybné (od režie až třeba po geniální hudbu) a emočně velmi dobře vystavěné. Člověk by řekl, že z toho vznikne "jedna velká depka", ale dokument je i odlehčen příjemným humorem, za což můžou tvůrci děkovat především autentickým protagonistkám, kteří hrají opravdu výborně. Vzhledem k tématu se tedy i celkem dost nasmějete, snímek však na druhou stranu i tak zvládá mrazivě ukázat danou problematiku. Troufám si říct, že V síti se stane důležitým dokumentem, o kterém se bude ještě dlouho mluvit - a přeju mu to. Dokument totiž funguje naprosto ve všech ohledech a tu mega pozornost si proto rozhodně zaslouží. Možná jen škoda, že jsem se nedočkal ještě více emotivních scén jako bylo dojetí u dvacetiletého kluka. Ale jinak za mě jasně plný počet a velký respekt.

plakát

Králíček Jojo (2019) 

Černý humor nemám moc v lásce, ale Králíček Jojo překvapivě zafungoval. K této tématice si vlastně ani moc neumím představit lépe zvládnutou komediální vložku. A určitě k tomu přispěl skvělý scénář, režijní uvědomělost a krásné herecké výkony (dost jsem čuměl, že třeba takový Roman Griffin Davis zvládnul svou první hereckou roli s takovým přehledem - myslím, že má před sebou opravdu skvělou kariéru). A finále s Heroes mi nostalgicky připomělo The Perks of Being a Wallflower, takže mé srdce plesalo. Podtrženo, sečteno, celé to bylo tak nápadité, že klidně zaokrouhluji na plný počet a moc rád tenhle snímek doporučím komukoli.

plakát

Na nože (2019) 

Neskutečně milé překvápko. Věřil jsem, že to bude fajn, ale takovou pecku jsem rozhodně nečekal. Celých 130 minut jsem se opravdu bavil a nechal se jen tak unášet úžasnou režijní invencí. Scénář je chytrý a celou dobu vás tak film dokáže překvapovat (nejen) svou královskou uhozeností. Jestli něco miluju, tak to je uvědomělá hra se žánry a sebeparodie (a že se zde opravdu extrémně blbne za pomocí nejrůznějšího klišé). Snímek si dělá srandu v podstatě sám ze sebe, zároveň však není předvídatelný a paradoxně fungující je i ta "krimi story". Herecké výkony samozřejmě naprosto bezchybné. Fakt jsem se nasmál a za mě jednoznačně plný počet už jen za tu nevídanou originalitu.

plakát

Zelená kniha (2018) 

Poznámky o nedostatečné filmařské invenci jsou sice možná trochu na místě, protože Zelená kniha je opravdu tak trochu feel-good hollywoodská šablona, která sází na jistotu, ale na druhou stranu nevím, proč by se za to film musel nutně kritizovat (nicméně chápu, že Oscar se obecně přeje spíše nudným artovinám a že to mohlo být pro někoho překvápko). Každopádně já si Zelenou knihu užil maximálně, snímek fungoval ve všech ohledech a ty dvě hoďky mi uběhly hned. Celková atmosféra a filmové postavy byly navíc natolik sympatické, že člověk jednoduše zapomene přemýšlet o nějaké hollywoodské šabloně a prostě se nechá vtáhnout tím příběhem. Navíc miluju, když se dokáže vkusně spojit drama s komedií a tady se to teda povedlo na 100 %. Plus opravdu krásný scénář jako bonus. Hrozně mi to připomnělo Nedotknutelní, jak po filmařské, tak po emoční stránce. Já bych mohl na tyhle filmy prostě klidně každý týden... :) // Po druhém zhlédnutí jsem tenhle snímek docenil ještě mnohem víc. Šel jsem na něj znovu do kina totálně náhodou a naprosto vyčerpanej a unavenej, že se teda asi prospím, když už jsem to jednou viděl, ale to nešlo... :) Hltal jsem opět každou scénu, bavil jsem se, smál jsem se a znovu jsem se nechal dojmout. Prostě dramedie, jak se patří.