Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (18)

plakát

Daredevil - Season 2 (2016) (série) 

Když byl vyměněn showrunner Daredevila Drew Goddard, byl jsem skeptický. První série na mě totiž působila jako temnější a realističtější alternativa ostatní produkce Marvelu a byla tím nejlepším, co jsem od něj viděl. O temnotu seriál nepřišel, o relativní realističnost ovšem ano. A překvapivě je to dobře, dává to tak prostor zajímavějším postavám. Zatímco nám první série nabídla jednoho velmi zajímavého padoucha, druhá nabízí rovnou celou škálu antihrdinů a jiných menších padouchů. Jak Punisher tak Elektra jsou zajímavým prvkem, který Marvel doposud postrádal, do této chvíle totiž dělil postavy striktně na padouchy a hrdiny, právě tyto dvě postavy jsou tím mezi, co dělá tento seriál zajímavějším. Hlavně díky nim má seriál stále spád. Ale buďme i kritičtí: Zvlášť na mainstreamy seriál hlavně na konci trpí, například romantické scéna typu ,,odjedeme spolu někam daleko" těsně před finální bitvou, nebo držení zraněné milované, zatímco padouch nikam nespěchá s tím, aby s hrdinou bojoval a vstává přestně v moment, kdy si ti dva dopovídají. Ale i tak musím dát 95 %. Skvělá práce!

plakát

Osm hrozných (2015) 

S novým Tarantinem je to těžké - opět posouvá svůj styl, bohužel se zdá že ke krapet (pro většinového diváka) nudnějšímu směru. Osm hrozných by se v pohodě vešlo do dvou hodin, nebýt natahovaných záběrů a dialogů. Dříve byly dialogy plné energie a napětí, v první hodině a půl tomu tak není. Ovšem druhá polovina - to je jiný film. Dialogy jsou najednou nejen napjaté, ale hlavně skvěle děsí a nenechávají klidným. Film je v druhé polovině taková jízda, jakou jsem si přál a díky absurdním zpomaleným záběrům a režisérově stylu skvěle baví. + Oceňuji skvělou originální hudbu Morriconeho a výkon Jennifer Jason Leigh, obojí si Oscara zaslouží!

plakát

Armageddon (1998) 

Od filmů normálně nečekám stoprocentní akceptování zákonů fyziky, stejně tak u Armageddonu, ale tento film na fyzikální zákony, podobu vesmíru a vůbec všechno z vysoka kašle - vesmír, který místo toho aby byl temný podivně bliká, raketoplány se bez újmy k vesmírné stanici připojují Micheal-Bayovskou rychlostí světla, na asteroidu, kde by správně neměla být atmosféra, všude plují obláčky bílého dýmu pro zvýšení napětí. Zkrátka vše špatně. Toleroval bych naprosto nereálný start dvou raketoplánů těsně vedle sebe (což by ani ta nejstupidnější vesmírná agentura neriskovala, zvlášť když jde o záchranu světa), extrémně rychlé tempo a možná i klišé, ale předtím vyjmenované stupidity, plus přítomnost rotačního kulometu na roveru prostě ne. Jediný důvod, proč jsem se u filmu bavil, byla postava s. Buscemiho a to, že jsem si celou dobu dělal z filmu srandu. Nedoporučuji! 30 %

plakát

Steve Jobs (2015) 

Co bych zprvu chtěl ocenit na tomto snímku není ani výkon herců či jeho technická stránka. Je to přístup: Na rozdíl od ostatních životopisných filmů nepopisuje život hlavní postavy, ale postavu samotnou. Toto nemusí být nejlepší přístup ke všem životopisům, ke Steve Jobsovi je to podle mě ten nejlepší možný. A i když právně ukázat Jobse jako člověka muselo být těžké, tvůrci, a zvlášť scénárista Aaron Sorkin a také režisér Danny Boyle to zvládli na výbornou. To, že herec Michael Fassebender hrál přímo úchvatně a že mě Kate Winslet mile překvapila, je pro mě už jen pořádná třešeň na dortu. Děkuji, film snad ani nemohl být lepší: 100 % !

plakát

Živí mrtví: Počátek konce (2015) (seriál) 

Zde bych rád porovnal rozdíly mezi klasickým The Walking Dead a tímto seriálem: 1) V tomto seriálu jsem nenarazil na moc zajímavých postav, asi tak dvě nebo tři, zatímco ve Walking Dead podle mě dvě nebo tři postavy zajímavé nejsou. Doufám, že v další sérii nějaké přibudou. 2) Rozjezd sice malinko vlažný, leč apokalypsu bylo podle mne nutné vyprávět co nejpodrobněji, takže zatímco napětí činí Walking Dead zajímavým, tento Fear the Walking Dead se musel zaměřit na něco jiného a proto tento přístup úplně neodsuzuji, ale jelikož máme již apokalypsu za sebou, bude se muset tento seriál malinko rozjet. 3) Hudba... i když o tom se tolik nepíše, hudba v tomto seriálu podle mě byla skvělá a hodící se. Ale abych to shrnul: postavy nic moc, první série poněkud vlažná, ale docela zajímavá... uvidím, co se bude dít dál, zatím dávám 75 %, ale za hudbu a fakt, že seriál nechtěl jen kopírovat původní Walking Dead a pokusit se o něco jiného získává 4 hvězdy.

plakát

Agent Carter (2015) (seriál) 

Agent Carter má, jako každý film a seriál, své klady i zápory. Začnu u kladů: Za prvé bych uvedl postavy, které jsem si ve filmech oblíbil a které jsme v seriálu uvítal - Agentka Carterová, Howard Stark a nakonec, což mě překvapilo, i Jarvis. Ten zde funguje podobně jako v Iron Manovi - oddaný služebník, který splní každý požadavek svého pána, ovšem s tím rozdílem, že zde je Jarvis z masa a kostí. Za druhé je tu příběh - Agent Carter je vlastně detektivka a podle mě je propracovaný dobře, jen musím ještě počkat, co se z celého případu nakonec vyklube. A teď ty zápory: Tak především se v seriálu odrazil oproti filmům nízký rozpočet, což ovšem nemůžu tvůrcům nijak vytýkat, bohužel se to odrzazí na mém celkovém hodnocení, dávám 75 % a 4 hvězdy za to, že seriál vypadá docela slibně a pokud jste fanoušky Marvelu, doporučuji.

plakát

Frankenstein (2011) (divadelní záznam) 

Základem mého hodnocení bude hluboká myšlenka - podle této myšlenky člověk stvoří monstrum a monstrum nazývá monstrem. Monstrum se snaží začlenit, být správné a pomáhat člověku, ale člověk monstrum odmítá jen kvůli jeho vzhledu - má předsudek. A tak je monstrem paradoxně člověk a monstrum člověkem. A to je to, co mě na hře uchvátilo ze všeho nejvíce, ne skvělá scéna (která byla mimochodem skvěle promyšlená), ne úžasný výkon herců (hlavně Benedicta Cumberbatche a Jonnyho Lee Millera, kteří se střídají v rolích monstra a stvořitele). A tak se podařilo něco nečekaného myšlenka se srovnala s dějem. Dále bych ocenil i slova režiséra Dannyho Boyela promítaná v krátkém ,,filmu o divadle" před představením. Říká, že se Cumberbatch a Miller střídají v roli monstra a stvořitele, aby lépe porozuměli jejich vztahu. To je podle mě, zvláště u tohoto představení, geniální nápad a ke cti mu tedy slouží to, jak ke představení přistupuje. Mimochodem, Dear později režíroval zahajovací ceremoniál LOH v Londýně 2012. Abych to shrnul - hra mě natolik pohltila a ve výsledku i dojala, že bych moc rád překročil i hodnocení klasických 5 hvězdiček a hodnotil na 6, doopravdy nemám co vytknout. Hodnotím tedy, alespoň symbolicky, na 101 %.

plakát

Interstellar (2014) 

Interstellar bych přirovnal ke dvěma filmům: Nejprve k Nolanově dřívějšímu filmu Dokonalý Trik - Film začíná normálně, realisticky a končí s, až moc velkou (nazývejme to ,,Nolanovskou") nadsázkou, jsme svědky vyvrcholení citového i mnoha teorií v několika minutách, na konci jsme svědky úplně jiného filmu, než na začátku... konec je prostě pro diváka moc silné sousto. Druhý film? 2001: Vesmírná odysea. Proč? Protože bez 2001 by Interstellar nebyl - přímo jsem cítil nejen její styl v obraze, zvuku a dokonce i v režii a hudbě Hanse Zimmera (je jasně vidět, že se Zimmer hudbou 2001 inspiroval), ale hlavně jsem 2001 cítil i v samotném základu děje. Interstellar bych filmovému nadšenci stručně popsal jako upgrade 2001: Vesmírná odysea. A co osobní dojem? Film byl na mě opravdu moc velké sousto nejen kvůli procítěnosti, ale i kvůli moc komplikovanému vědeckému základu. Z vědeckého hlediska jsem sice film pochopil, ale chvíli mi to trvalo. Film byl v (na první pohled zdlouhavých) třech hodinách moc nacpaný, možná by se hodil trochu delší, o nějaké ty potřebné pasáže prodlouženější, možná i jako pětidílný seriál či film na dvě části. Takže shrnutí: - Film je moc velké sousto; + Je tak skvěle režírovaný, propracovaný a stylisticky k dokonalosti dovedený, že s ním budete spokojení. Díky tomu budete doslova cítit jako postavy a to osobně považuji za vyšší rozměr filmu. Čekejte však něco úplně jiného, než vidíte v dnešních filmech. Čekejte něco úplně jiného, než co jste viděli v ukázkách... Dávám Interstellaru 85 %.