Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krátkometrážní
  • Animovaný

Biografie (46)

Thomas Bangalter (skladatel / herec / scenárista)

12.03.2021

Thomas Bangalter se již od pěti let intenzivně věnoval hře na piano, rodičům byl za cvičební dril ovšem vděčný až zpětně. Thomasův otec Daniel Vangarde byl skladatel a producent aktivní zejména na přelomu 70. a 80. let, kdy spolupracoval především s disco a popovými interprety jako Ottawan, Gibson brothers nebo Sheila B.… (více)

Perry Farrell (herec / režisér / skladatel)

08.05.2020

Hudebník Perry Farrell se narodil v newyorském Queensu do rodiny manželů Bernsteinových, klenotníka a umělkyně, jež v synových pouhých třech letech spáchala sebevraždu. V průběhu Perryho dětství se pak zbytek rodiny přesunul do Miami, kde Perry dokončil střední školu. Začala ho zajímat hudba a přes idoly šedesátých let se… (více)

Antony Balch (režisér / herec / scenárista)

05.05.2020

Antony Balch byl legendární figurkou britského filmového undergroundu. Tento habán (měřil 2 metry a 1 cm), kterému se přezdívalo „Sněžný muž“, se již od raného mládí zajímal o horory a exploatační kinematografii. V tomto koníčku ho ještě více utvrdilo setkání s jeho idolem Belou Lugosim na začátku 50. let během Lugosiho turné s… (více)

Jim Van Bebber (režisér / střihač / scenárista)

03.05.2020

Rodák z Ohia, americký režisér a herec Jim Van Bebber, propadl filmařské vášni již v jedenácti letech, kdy začal experimentovat s kamerou pro klasický formát 8mm. Z jeho mladických pokusů se dochoval půlhodinový akční trash film Into the Black z roku 1983 (později uvedený jako bonus k Blu-ray vydání Van Bebberova celovečerního… (více)

Peter Christopherson (režisér / skladatel / herec)

24.04.2020

Všestranný umělec Peter Christopherson zanechal silný otisk v mnoha uměleckých žánrech. Narodil se do rodiny uznávaného akademika Dermana Christophersona. Po maturitě odešel studovat do USA, kde se jeho oborem na State University of New York v Buffalu stalo programování, divadelní design a video. Během pobytu v USA silně… (více)

Frank Zagarino (herec / producent / režisér)

01.04.2020

Frank Zagarino je americký herec, sportovec a podnikatel. Dětství strávil v Miami, jeho rodiče byli činní v televizní reklamě a Frank se v reklamách začal objevovat již od deseti let, celkově jich natočil kolem čtyřiceti. Na střední škole se ovšem jeho prioritou místo televize stal sport, vynikal zejména v zápasení, v němž… (více)

Mark Gregory (herec)

12.02.2013

Hvězda Marka Gregoryho zazářila narychlo a bez ohlášení v italském brakovém filmu 80. let a stejně náhle také záhy zhasla. Zpětně je velmi složité dohledat o tomto herci jakékoliv informace, neboť zdroje jsou velmi kusé a také se značně rozcházejí. V čem panuje poměrně vzácná shoda, je skutečnost, že Mark Gregory se narodil v… (více)

Sergio Martino (režisér / scenárista / herec)

20.10.2011

Žánrový chameleón Sergio Martino se narodil v předvečer druhé světové války do rodiny s filmařskými kořeny, jeho dědečkem byl italský režisér Gennaro Righelli. Martino během své více jak padesátileté kariéry proslul jako velmi plodný tvůrce, jehož hájemstvím byla především pokleslá zábava, kde se ovšem přesto nezapřel jeho… (více)

Matthew Barney (režisér / scenárista / producent)

06.11.2010

Američan Matthew Barney bývá považován za jednoho z nejvýznamnějších vizuálních umělců přelomu století. Typicky mu, jako mnoha dalším současným výtvarníkům, nepostačuje pouze jedna forma vyjádření, ale zabývá se fotografií, performancí, kresbou, instalacemi, videem a klasickým filmem. Mezi jeho stěžejní témata patří tělesnost,… (více)

Debora Caprioglio (herečka)

14.11.2009

Herečka a modelka Deborah Caprioglio se narodila 3. května 1968 v severoitalském přístavním městě Mestre sousedícím s Benátkami. Jako dítě nikdy neuvažovala či nedoufala v život mediálně známé osobnosti. Vše se však změnilo ještě předtím, než se stala plnoletou a sice, když do jejího života vstoupil legendární německý herec… (více)

Fred Williamson (herec / producent / režisér)

17.10.2009

„U scénářů mám pouze dva požadavky, a sice stejný jako má moje publikum. Za prvé musím dostat nějakou babu a za druhý musím vyhrát všechny bitky. S těmahle dvěma ingrediencema je tutovka, že film bude hit.“Fred Williamson se narodil roku 1938 ve městě Gary ve státě Indiana. Zde také v roce 1955 odmaturoval, když se již na… (více)

Jiří X. Doležal (herec / scenárista / režisér)

08.10.2009

Známý český publicista, novinář a aktivista Jiří X. Doležal (JXD) se narodil roku 1965 v Jindřichově Hradci. V letech 1984 až 1988 studoval psychologii na FF UK, v roce 1988 tamtéž nastoupil k postgraduálnímu studiu. Vysokou školu ukončil s titulem PhDr., jenž neužívá a diplomovou prací na téma sociální interakce v malé skupině… (více)

Thor Heyerdahl (spisovatel / herec / scenárista)

27.09.2009

„Hranice? Nikdy jsem žádné neviděl. Ale slyšel jsem, že existují v myslích některých lidí.“Legendární a světově uznávaný cestovatel, vědec a dobrodruh Thor Heyerdahl se narodil v roce 1914 v norském Larviku. Od nejútlejšího věku se živě zajímal o přírodu a zoologii, k čemuž ho dovedla matka, ředitelka místního muzea. Otec se… (více)

Godfrey Reggio (režisér / scenárista / producent)

26.09.2009

Přesto, že se režisér Godfrey Reggio věnuje filmové tvorbě bezmála třicet pět let, natočil „pouhé“ čtyři celovečerní filmy a dva snímky krátkometrážní. Avšak i to stačilo, aby se nesmazatelně zapsal do dějin filmu. Reggio se narodil v roce 1940 v New Orleans a vyrůstal na jihozápadě Louisiany, kde se ve věku pouhých čtrnácti… (více)

René Goscinny (spisovatel / režisér / scenárista)

12.02.2009

Spisovatel a scénárista René Goscinny se narodil 4.srpna 1926 v Paříži do rodiny polského chemika, jeho matka Anna pocházela z vesničky Chodorkov, jež se nachází na dnešním území Ukrajiny. V roce 1928 dostal otec Stanislaw výhodnou nabídku práce chemika v Argentině, a tak se celá rodina přestěhovala do Buenos Aires, kde René a… (více)

Šó Kosugi (herec / režisér)

24.01.2009

Shoichi „visible ninja“ Kosugi se narodil na předměstí Tokia do rodiny rybáře. Již od pěti let se věnoval tréninku bojových umění, byl na svůj věk poměrně sláb kvůli problémům s plícemi a také měl dvě starší sestry, které ho nenechaly na pokoji. Sho trénoval styl zvaný „Shindo Jinen Ryu Karate“, jehož zakladatel měl „dojo“… (více)

Sean Young (herečka)

19.01.2009

„Jasně, jsem mladá a krásná, ale nenávidět mě nemusíte.“Mary Sean Young se narodila 20. listopadu 1959 v Kentucky jako dcera scénáristky, novinářky a PR odbornice Lee Guthrie a Donalda Younga, též novináře a televizního produkčního. Střední školu začala navštěvovat v Cleveland Heights v Ohio, ale přestoupila a odmaturovala na… (více)

Oskar Fischinger (režisér / scenárista)

14.01.2009

Hudebník, malíř a jeden z pionýrů filmové abstrakce Oskar Wilhelm Fischinger se narodil roku 1900 v německém Gelnhausenu jako čtvrté ze šesti dětí. Jeho otec byl drogerista a rodině matky patřil pivovar s hospodou. Malý Oskar zprvu tíhnul k malování, když pozoroval malíře, kteří se sjížděli do Gelnhausenu na vyhlášené scenérie,… (více)

Kevin Eastman (spisovatel / herec / scenárista)

12.01.2009

Americký komiksový tvůrce Kevin Eastman prožil dětství ve společnosti tří sester v malém horském městečku Groville v Portlandu. Kevin prý začal kreslit od chvíle, kdy vůbec mohl udržet tužku a jeho aktivita se ještě zvýšila, když objevil první komiksy. Byl samoukem a učil se studiem děl všemožných kreslířů. V letech 1980 – 1981… (více)

Jan Kounen (režisér / herec / scenárista)

16.11.2008

Režisér s přezdívkou Speedy boy se narodil 2. května v nizozemském Utrechtu, nicméně studoval a tvoří zejména ve Francii. V roce 1988 dokončil studium Arts décoratifs v Nice (E.P.I.A.R.), kde se věnoval oboru film, animace a pixelace. Během studia také spatřily světlo světa jeho první krátké filmy BROADSWORD, LES AVENTURES DE… (více)

Reklama