Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Horor

Deníček (3)

Mých top 5 Pátků Třináctého

1. Pátek Třináctého (1980)

2. Jason X

3. Pátek Třináctého VI Jason Žije

4. Pátek Třináctého III

5. Pátek Třináctého V Nový Začátek

Mých top 15 nejoblíbenějších her (Protože top 10 je moc málo :-) )

1. Sonic Adventure DX

2. Zaklínač 3 Divoký Hon

3. Doom

4. Return to Castle Wolfenstein

5. Tomb Raider IV The Last Revelation

6. Call of Duty Modern Warfare 2

7. Dark Souls

8. Tom Clancy's Splinter Cell

9. Operation Flashpoint Cold War Crisis

10. F.E.A.R

11. Sixty-Five Million and One BC

12. Batman Arkham Asylum

13. Dračí Oko

14. Gothic

15. Broforce

Malá recenze: Sonic the Hedgehog (1991)

Ať se koukám, kde chci, tak nikde nenajdu skoro nikoho, kdo by tuhle herní legendu znal. Jaká to šílená škoda. Nejen, že postava Sonica je v herním světě legendární, ale jeho hry patrí k tomu nejlepšímu, co lze v žánru plošinovek najít.

Tak jsem se rozhodl, že si napíšu pár malých recenzí na jeho hry, ačkoli je asi moc lidí neuvidí.

Hru zrecenzuji v několika kategoriích a pak každou z nich ohodnotím podle 5ti hvězičkové stupnice jako zde na ČSFD.

Příběh: Na místě jménem: South Island (Jižní Ostrov) se rozhodl šílený vědec Dr. Eggman začít se svým plánem na ovládnutí světa a všechny zdejší zvířátka nacpat do svých Badniků (Jemu sloužící roboti) aby v nich fungovali jako zdroj energie. Než ovládne celý ostrov, na místo dorazí Sonic a po první konfrontaci s doktorem se rozhodne, že ho zastaví.

Jo, je to jednoduchej příběh a je vám asi jasný že hra nemá moc příběhových elementů, ale i tak, se mi celý téma zachraňování zvířátek před robotizací moc líbilo.

Za Příběh dám: ****

Gameplay a ovládání: Hra je na první pohled typickou plošinovkou, běháte pomocí d-padu na ovladači a pomocí tlačítek skáčete, to je vše. Ovšem víc ani nepotřebujete a hra si je vašeho omezeného movesetu vědomá.

Sonic při pohybu zvyšuje rychlost, což je jeho hlavní element, je pořeba nabrat dost rychlosti a hra vás odmění, když se naučíte pochopit herní fyziku (která je mimochodem úžasná) a jste schopní proletět velké sekce levelů bez zastávky. Občas je třeba zase zpomalit, protože veškeré překážky, co vám hra hodí do cesty, ať už jde o bodce, lávu, pohybující se plošinky nebo Badniky, vždy se musíte mít napozoru, díky čemuž má každý jiný level svoje vlastní tempo a hra se tak nestane stereotypní a nudnou.

Ve hře je třeba sbírat kroužky, které fungují jako taková pojistka, pokud vás něco zraní, ztratíte všechny kroužky a pokud nasbíráte sto kroužku, dostanete život a pokud se do cíle dostanete aspoň s 50ti dostanete se do speciálního stage, ale o tom později. V levelech taky nacházíte monitory které vám po rozbití dají svůj obsah, může to být 10 kroužků, štít, který vás ochrání na jeden zásah, bez ztráty kroužků, krátkodobá nesmrtelnost, během které zlikvidujete vše, co vám stojí v cestě a extra životy.

Sonic muže badniky ničit několika způsoby:

Za prvé: Může do nich skočit, protože, když se Sonic ve vzduchu roztočí, funguje jako pila. Do nepřátel lze skočit z jakéhokoliv úhlu, ale pokud na nich přistanete ze shora, odrazíte se od nich což vám může pomoct s některými skoky, nebo vám to zachová tempo, pokud letíte levelem maximální rychlostí.

Za druhé: Pokud při pohybu stisknete směr dolů, sonic se ztočí do kuličky a kutálí se dokud neskočíte, nebo vám nedojde rychlost. Tato schopnost má výhodu, že pokud se s ní rozjedete z kopce, nabereté obrovskou rychlost a ještě zlikvidujete každého Badnika, co se vám postaví do cesty.

Sekce, kde musíte využí své skákací dovednosti jsou taky velmi zábavné, protože díky výborné fyzice a plynulému ovládání lze přesnější přistání zvládnout i v případě, že jste neskočili úplně přesně. Já osobně jsem neměl problém ani s pohybujícími se plošinkami, které bývají mojí noční můrou. Ovládání je prostě až tak dobrý.

Je tu i pár sekcí pod vodou, které jsou nechvalně proslulé, protože Sonic neumí plavat a musí nabírat vzduch jinak se utopí. S vyjímkou posledního levelu mi tyhle sekce přišli v pohodě, byly pomalejší, ale nebyl takový problém nacházet vzduchové bubliny, nebo občas vylézt z vody.

Hra má díky všem těmto vlastnostem svou vlastní osobitost a jakmile se do všech těchto prvků dostanete, budete se náramně bavit.

Za gameplay a ovládání: *****

Levely a jejich design:

Oproti ostatním hrám jsou tyhle levely hodně otevřené a plné skrytých odměn, jako štít, život nebo extra kroužky. Každý level je pojmenován jako zóna a je rozdělen na tři akty, na konci třetího aktu je vždy boss. Všechny levely proberu jednotlivě.

Green Hill zone: Skvělej úvodní level. Spousta rychlosti, velká volnost a příjemná atmosféra.

Marble zone: Rychlosti málo, ale spousta zábavného skákání. Originální postupy a hodně lineární design. Bývá spíš nenáviděný, ale já ho má dost rád.

Spring Yard zone: Pomalejší skákání skvěle vyvážený s rychlejšími sekcemi. Otevřenost je taky zpět, ale není snedné se k secretům dostat.

Labyrinth zone: Celý level je jedna dlouhá vodní sekce, tudíž je dost nenáviděn, ale není vůbec špatný, jen trochu moc dlouhý a hledání vzduchu může být dost nervy drásající.

Star Light zone: Návrat velký rychlosti, hlavně ve druhým aktu. Bohužel je tu i pár bezedných děr a ty opravdu nesnáším, zvlášť v Sonicovi.

Scrap Brain zone: Šílenej finální level, kde se vás všechnosnaží zabít. Navíc její finální akt je jedna dlouhá vodní sekce s minimem bublin.

Final zone: Jenom finální boss.

Special stage: Sem se dostanete, pokud v prvních dvou aktech všech levelů dojdete na konec aspoň s 50ti kruhy a skočíte do obřího kruhu na konci aktu. V těhle levelech můžete nasbírat pokračování(Pokud ztratíte všechny životy, dotanete další tři a vrátíte se na začátek levelu, pokud pokračování nemáte, GAME OVER). Taky zde můžete sebrat chaosový diamant, ale je to k ničemu a získat všechny vám nic nedá.

Za levely: *****

Verdikt:

Příběh: ****

Gameplay a ovládání: *****

Levely: *****

Finální Verdikt: *****

Pokud jste ještě nehráli, zkuste to. Je to skvělá hra na zlepšení nálady a vynikající první hra pro někoho, jako Sonic. Tahle hra ze mně udělala Sonicova fanouška a to jsem byl teprve na začátku série.

Malá recenze: Sonic the Hedgehog (1991)