Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Sci-Fi
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Komedie

Recenze (5)

plakát

Marťan (2015) 

A jsme zpět na Marsu. Avšak tentokráte servírovaném na stříbrném podnosu. Po trapnosti filmu Rudá planeta a nezáživném a bezbarvém filmu Mise na Mars je tento film jako kouzlo. A v žádném případě se nedá hovořit o nějakém vykrádání těchto filmů. Ridley Scott opět předvedl mistrovské vizuální dílo. Syrovost vědecké / trosečnické práce, každodenní rutina tak důležitá pro přežití, je zde umně propletena s břitkým sarkastickým humorem, který občerstvoval atmosféru. Herecký výkon hlavního hrdiny v podání Matt Damonna je skvělý. Pro někoho nudný snímek (nepotkali jsme ufony ani krvežíznivé breberky), ale jedná se o legitimní vědeckou expedici, která se „zvrtla". Objevitelská práce je a bude taková. Rutina, rutina, rutina ... a tak je to v pořádku, v opačném případě... raději nemyslet. A takový je tento příběh. Nejlepší výprava na Mars jakou kdo kdy zfilmoval. Děkujeme pane Scotte.

plakát

Prometheus (2012) 

Málo kdo umí ztvárnit ohromující velikost a majestátnost nekonečného prostoru. Ridley Scott je jedním z nich. Jak již zde bylo řečeno, rozpačité momenty poslední třetiny filmu, v mých očích povinně nařízených záběrů, uměle napasovaného akčního rozměru, jsou jakási úlitba povrchnímu (většinovému a tudíž dobře platícímu) konzumentovy. A že nejsou postavy do detailu propracovány? Tak ať. Je to škoda, ale o tom tento film není. Všechny jeho zbytečné nedostatky jasně přezáří atmosféra a řemeslné zpracování, které mezi současnými filmy téměř nemá obdoby. Takže pět zářících hvězdiček a ať pěkně září.

plakát

Star Wars: Síla se probouzí (2015) 

Neprobudila. Stále dokola se haní a valí špína na George Lucase a jeho „nové" trio Hvězdných válek. Přes všechnu kritiku obsahu a dětinskosti má toto trio vše co má mít: atmosféru, napětí a propojení s původními filmy. Čili to, co se novému filmu J. J. Abramse nedostává. Nechutně okopírovaná Epizoda IV – Nová naděje, nezáživné bezduché postavy (s hlavním záporákem si snad dělají tvůrci srandu), nesmyslně postavené dějové linie. Následuje pořádná dávka „Abramsovin" (světelný meč předělaný do čehosi!?, postavy které přilétli odkud si, ale sem rozhodně nepatří, ještě větší než největší Hvězda smrti, atd....) Je vidět úporná snaha Lawrence Kasdana nepustit ho (Abramse) moc mluvit do příběhu, i když leckde marně. A opět, vše doplněno, bohužel jen jako lákadlo, bonbónkem pro fanoušky, legendárním Hanem Solem, princeznou Leou a Lukem Skywalkerem, kteří měli dostat mnohem více prostoru a vedeny Kasdanovým perem by dosáhly zářného výsleku. Ale nestalo se tak. Jedna věc tak tomuto filmu oproti Lucasovo eposu opravdu chybí... velkolepost. Georgi Lucasi, vrať se!

plakát

Star Trek: Do temnoty (2013) 

Ano, J. J. Abrams nezklamal, vede Star Trek do temnoty. Hrůza a běs. Dostáváme se do míst, kam Star Trek nesmí směřovat. Ztrácí směr a ničí celkový pohled na filozofii tohoto epického veledíla.

plakát

Star Trek (2009) 

Po dlouhých letech a měsících těšení se na nový Star Trek, zajímavých proklamací, upoutávkách i nekonečných diskuzích, se konečně vyklubal film, u kterého byla lákavá představa děje o studiu na akademii Hvězdné flotily a potažmo i o prvním nasazení mladého Jima Kirka. Žel byla to jen představa. Přichází toliko proklamovaný tvůrce J. J. Abrams a jeho naprosto nepochopitelné snahy vylepšit a změnit jasně definovaný prostor světa Star Treku. Ano, je to pro někoho možná zajímavý film, vítaná změna, jistě, ale není to Star Trek. Je to akční film plný bitev hvězdných lodí a soubojů, skákajících a létajících mladíků a děvčat, plný popcornové zábavy pro lidi pubertálního hip-hop / rapového smýšlení. A k tomu byl podřízen samozřejmě i charakter postav. Vlajková loď Federace pod vedením „pošahaného" puberťáka? To snad ne. Star Trek, vize budoucnosti, směr kam by lidstvo mělo směřovat. Ale ne tak v tomto filmu. Vše doplněno, snad z nostalgie, opravdovým panem Spockem tak, aby se nalákala i fanouškovská část publika. A závěr? Prvních patnáct minut filmu = docela zajímavá podívaná. A zbytek? Vydržel jsem. Snad pokračování „Star Trek do temnoty" bude jen titul filmu.