Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Krimi
  • Komedie
  • Drama
  • Horor

Poslední recenze (5)

plakát

Vraždy na Shetlandech - Černý krkavec - 1. část (2014) (epizoda) 

Zaujala mě první řada tohoto seriálu, byl to takový svěží vítr na obrazovce po těch nekonečných plytkých seriálech a nekončícím kolotoči opakování kriminálních seriálů. Druhá řada nezklamala a dvojdíl Černý krkavec byl opět zajímavý. Líbily se mi postavy, prostředí i děj. Nádech tajemna, kdy se příběh propojuje s minulostí a starým nevyřešeným případem. Tým pod vedením inspektora Peréze je sympatický. Líbí se mi i propojení postav na ostrovech, kde se skoro každý zná s každým. Spolu s vyšetřovateli vylučujeme podezřelé až se dobereme konce a zjistíme, kdo je vrah. Po této sérii jsem si hledala více informací o předloze seriálu a její autorce - Anne Cleevesové. Doposud vyšla v českém překladu jedna kniha ze Shetlandského kvartetu a to byla právě tato - Černý krkavec. Těšila jsem se, jak si prohloubím informace o postavách a jejich pohnutkách. Ale seriál se od přelohy diametrálně lišil. A to jak existujícími/neexistujícími/zaměněnými postavami, tak i dějem, kdy vyšetřování vedl tým z pevniny a inspektor Perez jen přisluhoval. Dokonce i pohřešovaná Catriona byla zavražděná. Ztvárnění Peréze, který byl ve skutečnosti podobný předkovi ze Španělska, takže tmavý typ s velkým nosem, zcela rozbije podobnost seriálu s předlohou. O únosu malé holčičky ani nemluvím. Ale! Nestává se to často, ale to, že je seriál ztvárněn jak je, mu vůbec není na škodu. Ba, naopak! Kniha, ač představena jako bestseller, je bohužel dost nudná, detektivní tým by vraha ani neodhalil, pokud by nakonec nepromluvil jeden ze dvou svědků (druhý nemůže), kteří tu noc viděli oběť a vraha spolu na pláži. Spíše je to takové povídání o lidech a jejich myšlení. Proto je dobře, že se seriál inspiroval knihou jen volně a děj i postavy upravil, dává tak mnohem větší prostor k vytvoření skutečného detektivního příběhu. Má atmosféru tajemna, podbarvenou prostředím a lidmi.

plakát

Princezna zakletá v čase (2020) 

Na projekt Princezny zakleté v čase jsem narazila na Startovači, kde byla nabídka projekt finančně podpořit. Vyhledala jsem si informace dostupné v té době a byla jsem překvapena velice příznivými reakcemi lidí, kteří již stihli film vidět. I tvůrci se kasali, že se jedná o jedinečný filmový projekt v české kotlině, který nekončí jedním filmem, ale bude vytvořen celý svět, možná i seriál a další filmy, knihy apod. Jelikož mám ráda fantasy, a to i ty, které jsou pohádkové jako je Narnie, rozhodla jsem se projekt finančně podpořit. Za to jsem ke konci roku 2021 obdržela balíček s DVD filmem, povídkami, knihou, audioknihou a kartami. Silně natěšená jsem si film pustila a … zklamání, velké zklamání. Autoři vykradli, co se dalo a vše to doslova splácali dohromady. Navíc to bylo nudné a nezáživné. Když to vezmu popořadě, názvy míst zněly jako zkomoleniny názvů ze světa Zaklínače. Z PC hry Zaklínač si autoři „půjčili“ boje pomocí run. Koncept opakujícího dne je „zapůjčen“ z Na Hromnice o den více, ovšem s tím rozdílem, že tady není vtipný. Herecké obsazení také není šťastné, princezna má být mladá holka, které bude čerstvě 20 let, ale herečka už je dávno žena zralejšího věku, absolutně ji chybí ten šmrnc mladé holky. Celý film odehraje v jedné rovině, žádné prožití role, aby byla postava uvěřitelná. Její kamarádka na tom není o moc lépe, jen je krapet vysušenější. Má být její nejlepší kamarádka, ale chová se spíše tak, že ji nesnáší. Téměř nemluví, a když ano, tak ji není moc rozumět. (Ale zvuk pokulhává v celém filmu). Taková emočně plochá postava. Princ je asi jen do počtu, protože vlastně nic zásadního za celou dobu neudělá. Až je mi ho líto. Princezna si všechno stihne zařídit sama. Obsazení dvorního alchymisty a krále také není příliš povedené. Alchymista vypadá, že si na starého jen hraje. Je vidět, že film měl malý rozpočet, protože nedostatek postav je také jeho velkým mínusem. V podstatě je to film 11 postav a pár komparzistů. To se pak těžko představuje ten velký svět plný postav, kteří autoři slibovali. Jak byl film celou dobu nudný, tak na závěr autoři spustili set plný triků, tak moc, až byl v jednu chvíli přetrikovaný. Neseděla mi ani rokenrolová hudební vložka nebo novodobá mluva. Slabý příběh, bez hlubšího vysvětlení, postavy ploché, charakterově nevykreslené. Autoři měli sice zajímavou myšlenku, ale to, co z toho vzniklo, je nevalné kvality. Nedotažené ve všech směrech. Příliš uspěchaný nápad. Ono vytvořit vlastní originální funkční svět není nic jednoduchého a v tom autoři přecenili své síly a tvůrčí schopnosti. Zaregistrovala jsem, že autoři už vybírají finance na další pokračování. To už ale sponzorovat nebudu.

plakát

Sherlock - Série 1 (2010) (série) 

Knižní příběhy detektiva Sherlocka Holmese a jeho přítele dr. Watsona jsou vděčným materiálem pro stále nová zpracování. Toto konkrétní zpracování zasazuje děj do současného Londýna. Využívá nejen základní myšlenky zločinu z knih, ale autoři zapracovali do ději i různé narážky a scény, které zatím nebyly v jiných zpracováních použité. Pro znalé čtenáře příběhů Sherlocka Holmese, tak nejde jen o běžný seriál na motivy knih. Což přidává seriálu na hodnotě. První polovinu filmu jsme si zvykala na závratné tempo, které nasadila hlavní postava. Bohužel mi Benedict C. nepřijde příliš sympatický, ale když si člověk promítne Sherlocka z knih, tak ani on se nesnažil být lidem sympatický, takže je vlastně jeho ztvárnění Sherlocka to pravé. Od poloviny filmu jsem si již na tempo zvykla a závěr jsem tak vnímala více uvolněně a docela se nasmála Sherlockovu vtipkování. Je dobře, že oproti původnímu pilotnímu dílu, byl tento nakonec z 60 minut prodloužen na 90 minut. Děj se tak podařilo více ucelit a doplnit o další scény a dialogy. Tyto případy Sherlocka jsou jinak pojaté, než jak je zná čtenář knih nebo divák z filmových zpracování např. s Jeremy Brettem v hlavní roli, ty byly více tajemné a strašidelné, ale nejsou vůbec špatné. Pokud si člověk zvykne na moderní prostředí a rychlost, budou se mu líbit.

Poslední hodnocení (224)

Sherlock - Série 1 (2010) (série) (S01)

27.08.2022

Vlaštovky a Amazonky (1974)

27.08.2022

Vlaštovky a Amazonky (2016)

odpad! 27.08.2022

Vraždy na Shetlandech - Série 4 (2018) (série) (S04)

16.07.2022

Vraždy na Shetlandech - Slepá spravedlnost (2021) (epizoda) (S06E06)

16.07.2022

Vraždy na Shetlandech - Sebevražda (2021) (epizoda) (S06E05)

16.07.2022

Vraždy na Shetlandech - Kdo zabil Frazera (2021) (epizoda) (S06E04)

16.07.2022

Vraždy na Shetlandech - Zapomenuté křivdy (2021) (epizoda) (S06E03)

16.07.2022

Vraždy na Shetlandech - Umlčený svědek (2021) (epizoda) (S06E02)

16.07.2022

Reklama