Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi

Recenze (9)

plakát

The Sand (2015) 

Tak tohle teda bylo něco! Písek, co žere párky a uvízlej negr v barelu... Docela jsme se zasmál. Amatérské CGI jenom výborně dokreslovalo atmosféru celkem zábavné komedie. Hodnotit více jak dvěma hvězdičkami by sice bylo rouhání, ale musím uznat, že jsem se celkem královsky bavil. Děj žádný, herci jak z vesnického ochotnického divadla, ale stejně to celkově tak nějak fungovalo a člověk se nenudil. I na kozičky došlo!

plakát

Elysium (2013) 

Po dosti zdařilém filmu District 9 jsem se na další Blomkampův počin velmi těšil. Možná i kvůli vysokým očekáváním jsem byl z filmu poměrně zklamán. Sociální kritika je tu až nesnesitelně povrchní a plná klišé, podobných filmů jsem už v minulosti viděl nesčetněkrát. To by z principu samo o sobě nevadilo, jenže celý film byl na sociální kritice postaven. Zpracování filmu je rozhodně áčkové, herecké obsazení také ujde, ale scénář je v mých očích bohužel až moc béčkový a jednoduchý. Jsem zvědav, jak se Blomkamp bude vyvíjet dál. Zda byl District 9 spíše výjimkou a režisér je už dávno za zenitem, nebo zda, po tomto spíše propadáku, dokáže ještě mile překvapit.

plakát

Kůže, kterou nosím (2011) 

Zatím jsem se u každého filmu od Almodóvara dobře bavil, jinak tomu nebylo ani u tohoto kousku. Ale... Tady jsem přeci jenom cítil lehkou komercializaci a hlavně mě mrzelo, že se trochu vytratila atmosféra španělské kultury (kterou jsem vždycky strašně žral v předchozích filmech). Navíc, filmů od tohoto španělského režiséra jsem viděl poměrně dost, nemůžu se tudíž vyhnout pocitu, že spousta motivů se opakuje, Almodóvar už pro mě prostě není ničím novým, už mě moc nedokáže překvapit. Přitom, právě na překvapení je založena celá režisérova filmografie. Přesto film hodnotím jako velice dobrý a každému ho vřele doporučuji.

plakát

Tajemství starého hotelu (2011) 

Moc jsem se na tento horor těšil. Vesměs pozitivní ohlasy ostatních uživatelů způsobily, že jsem měl opravdu vysoká očekávání. Naneštěstí, jediný hororový prožitek, který jsem z filmu měl, byl strach abych se neunudil k smrti.

plakát

Vetřelec: Vzkříšení (1997) 

Tento film jsem jaksi nepochopil. Pokud by byl myšlen jako seriózní pokračování ságy o vetřelcích, tak bych bez váhání hodnotil jako odpad! Já ale pevně doufám, že je myšlen spíše jako parodie, v tom případě jsou na místě 2 hvězdičky. Jsem zarytý fanoušek světa vetřelců a parodii prostě nějak nemůžu překousnout, stejně jako nikdy nepřekousnu zkomoleniny typu Vetřelec vs. Predátor. Volba režisérů u předchozích 3 dílů byla naprosto skvělá. Ale Jean-Pierre Jeunet měl radši zůstat u svých pohádek typu Město ztracených dětí a Amélie z Montmartru, to mu šlo celkem bravurně.

plakát

Machete (2010) 

They just fu**ed with the wrong Mexican! Myslím, že tato hláška skutečně mluví za celý film.

plakát

Prokletý ostrov (2010) 

Bohužel musím říct, že mě film až tolik nenadchnul, jak jsem si před projekcí myslel. Možné je to dané tím, že jsem měl až moc velká očekávání. Filmy od Scorseseho mám rád a ani tenhle nebyl vůbec špatný. Režie byla naprosto dokonalá, budování atmosféry bylo znamenité až do konce. Hereckým výkonům se taky nedalo nic vytknout. Di Capria jsem viděl poprvé v Titanicu, jelikož mně ten film vůbec nesedl, tak jsem ho automaticky zařadil jako špatného herce. Tohle mé mínění se ale rychle změnilo, když jsem viděl víc filmů s tímto mladíkem. Nyní můžu klidně prohlásit, že je to skvělý herec, což se potvrzuje právě i v tomto snímku. Hodně velké mínus filmu pro mě byla předvídatelnost. Již v 42. minutě jsem přesně věděl jak to dopadne. To mi u filmu, který má přes 2 hodiny, celkem vadilo. Celá atmosféra byla najednou pryč. Celkové hodnocení je tedy za 4 hvězdičky. Nebýt té předvídatelnosti, dal bych i pět, protože je to vskutku skvělý film.

plakát

Vetřelec (1979) 

Co k tomuto filmu dodat? Prostě klasika! Dle mého názoru životní dílo Ridleyho Scotta a zároveň vrcholové dílo hororového žánru. Pravda, z dnešního pohledu může vypadat trochu zastarale, hlavně co se vybavení lodi Nostromo týče. Je však potřeba si uvědomit, že film je z roku 1979. Jediné sci-fi co znám a které působí pořád nadčasově je Kubrickova Vesmírná Odysea, ale to je skutečně velká výjimka. Osobně si myslím, že právě vybavení Nostroma hodně přispělo k mrazivě ponuré atmosféře celého filmu. Ačkoliv první díl považuju za nepřekonatelný, i ostatní díly mají něco do sebe. Už jenom proto, že každý díl točil jiný režisér.

plakát

Don Juan, mi querido fantasma (1990) 

Tato španělská komedie z roku 1990 je tak trochu moje srdeční záležitost. Rozhodně není potřeba hledat ve filmu nějaký hlubší smysl. Je to komedie s velmi prostou zápletkou a celkem jednoduchým španělským humorem. Ostatně i knižní předloha filmu není žádný velký šlágr. José Zorrilla napsal drama Don Juan Tenorio v první polovině XIX století. Dílo je sice líbivé a dobře se čte, ale z literárně-vědeckého hlediska se nejedná o žádnou perlu. Nicméně film dokáže pobavit, přičemž to je přesně to, co od komedie vyžaduji. Pro českého diváka se bude určitě jednat o dost neznámý film, ale na tom není vůbec nic neobvyklého, neboť ani ve Španělsku není tento film moc známý. Herecké obsazení není až tak neznámé. Např. Rossy de Palma nebo Juan Luis Galiardo se vyskytují ve španělských filmech známých i u nás.