Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Fantasy
  • Dobrodružný

Poslední recenze (73)

plakát

Koruna - Série 6 (2023) (série) 

Vskutku noblesní zakončení královského seriálu. Stejně jako Koruna byl i seriál v tomto ohledu konzervativní a celých 6 sérií se držel nadstandardně vysoké kvality a vyprávěl v nastaveném duchu. Propojení politiky a osobního života nejznámější rodiny světa se úspěšně dařilo po celou dobu, kdy to druhé obzvláště v (před)poslední sérii dominovalo, zda to bylo na plusem či mínusem je ale na pováženou každého diváka. Ať už to vnímáte tak či onak, konec byl vskutku královský … konec dobrý všechno dobré… 👑👑👑👑👑 PS: skončil jeden z méně výrazných, ale o to lepších, original series červeného eNka, na který může být opravdu pyšné

plakát

Problém tří těles (2024) (seriál) 

Červené eNko vsadilo na jedinečnou precizní sci fi předlohu a povolalo schopné tvůrce. 3 body problem působí jako sonda do lidských životů (a nitra) na jejichž pozadí se odehrává jedno z největších sci fi současnosti. Zjišťujeme osobní problémy všech zúčastněných, kteří (až na výjimku) se rozhodli, že díky velkému odhalení San Tchi mohou být omluvitelně v depresi a nic nedělat. Když už se teda rozhodnou, pociťují morální vinu, aby v zápětí ze scény zmizeli. Do tohohle všeho objevujeme San Tchi díky jejich videohře, kdy sci fi na chvíli dominuje, aby se poté sociální drama rozvinulo ještě více.  Nelze si odpustit: Když se tvůrčí duo drží předlohy je to kvalitní pokoukání, když začnou dle vlastního improvizovat jde to z kopce (viz GoT) a tady si tvůrci stanovili jen ty stěžejní body a jinak kniha ( Problém tří těles) byla pro mě k nepoznání. Emoce hlavního knižního hrdiny byly rozprostřeny mezi 3 filmové, takže každá z nich působí velmi individuálně a chybí zde výraznější vývoj. Další působí jako nevychovaný buran, či člověk se silným komplexem (ani jedno příběhu výrazně neprospívá). Nad prázdnotou to drží Jin Cheng, ale hlavně “detektiv” Clarence Da Shi, jehož potenciál byl využit na maximum, díky němu za *** Tvůrci nás nás chtěli ohromit komplexností a to neměli dělat…

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Duna stoupá v očekávaných písečných stopách, kde se odvíjí zdánlivě přímočaré vyprávění plné jedinečného prolínání rovin, které balancují na hraně mezi snem a realitou, a střihu. Příběh sám o sobě je jako ta nekonečná poušť, kdy víte, že před vámi je další duna a za ní další, co přesně je mezi nimi, ale nevíte. Spolu s Fremeny se musíte rozhodnout zda cizinci (Paulovi) věřit, když tomu vše nasvědčuje, nebo ho následovat jako ostatní, kteří mu věří. Sledovat politikaření, nejen, sesterstva na všech úrovních feudální společnosti a se zatajeným dechem očekávat jak vše dopadne, kdy konec je jen špička mistrovsky nabroušeného meče, pro mne byla čest. Ať už jste na straně kohokoli, budete překvapeni, získají si vás všichni zúčastnění díky jedinečnému castingu. Samozřejmě vše je okořeněno hudebním meisterstückem, který ševelí celou výpravou (a nestrhává na sebe tolik pozornosti jako minule). Jedná se o Film, kdy režie nevypadala tak obtížně a snáze v stejném okamžiku *****

Poslední hodnocení (633)

Tokyo Vice - Read the Air (2022) (epizoda) (S01E03)

19.04.2024

Občanská válka (2024)

19.04.2024

Tokyo Vice - Kishi Kaisei (2022) (epizoda) (S01E02)

15.04.2024

Tokyo Vice - The Test (2022) (epizoda) (S01E01)

12.04.2024

Koruna - Sleep, Dearie Sleep (2023) (epizoda) (S06E10)

03.04.2024

Problém tří těles - Meditátor (2024) (epizoda) (E08)

01.04.2024

Problém tří těles - Jedině pokrok (2024) (epizoda) (E07)

31.03.2024

Problém tří těles - Vzhůru ke hvězdám (2024) (epizoda) (E06)

28.03.2024

Problém tří těles - Soudný den (2024) (epizoda) (E05)

27.03.2024

Reklama

Poslední deníček (1)

HP seriál ?!

Bylo nebylo a před půl rokem nám byl oznámen (staro)nový Harry Potter, nikoli v knižním či filmovém pokračování, nýbrž v podobě seriálové adaptace knižního superhitu. Na dobrodružstvích mladého brýlatého čaroděje vyrůstali miliony lidí, včetně nás, ať už jsme četli knihy a těšili se na filmová zpracování nebo viděli pouze je, stali se z nás fanoušci, nebo dokonce Potterheadi. V zbrusu novém podání bude stejně ovlivněno dětství další generace dospívajících mudlů. 

Pokud váháte, zda to bylo to co měli hlavouni WarnerBros. Discovery na srdci, když učinili toto rozhodnutí, pak váháte správně. Nabízí se to jako dokonalá zástěrka za mnohem prostším úmyslem byznysu (peněz). Má se jednat o seriál, který si (nás) diváky, ať už znalce HP skrz na skrz či úplné nováčky, zaháčkuje na deset let a se správným marketingem a dostatečně širokou nabídkou nové platformy Max (náhrada HBO Max) u ní zůstaneme celých deset let a nepředplatíme si jí pouze na onen seriál. To zní jako slibná vyhlídka, o to zářnější když započítáme respektive nezapočítáme náklady na práva, která už vlastní. Když pomineme významný fakt, že se neodhodlali k žádnému novému, autorskému, dílu i když materiál s potenciálem by tu byl, tak například zpracování, ať už do filmové či seriálové podoby, příběhu o založení Bradavic jejich čtyřmi zakladateli nezní zas tak špatně. Ano, pravděpodobně by se nejednalo o dílo na deset let, ale kdyby mělo úspěch, mohlo by se, dnes tak populárně pomýšlet na spin-offy a bylo by zaděláno na franšízu. Inovátorských počinu se ale asi ve WarnerBros. obávají, obzvláště po upadájícím zájmu o Fantastická zvířata. Tak si poďme shrnout na co by se tvůrci mohli zaměřit, aby to bylo víc než, už tak úspěšné, filmy. Budeme začínat v Bradavicích, magické škole, kde se odehrává vše, dokonce i ve Fantastických zvířatech dostávají ke konci více prostoru, snad aby ve fanoušcích vzbudili nostalgii a soucit…?

Tvůrci mají, jednu velkou výhodu a to, že už znají konec a hlavně pasáže, které nebyly přijaty zrovna hezky a které naopak ždímaly emoce, co to šlo (samozřejmě, že mám na mysli Dobbyho). 

Scénáristé se nemusejí zabývat osekáváním a upravováním předlohy, ba naopak je co nejžádanější, aby se drželi předlohy, co to jde. Ostatně, jak jinak by se mohli film a seriál jinak lišit...? Díky této logice bychom se mohli dočkat lákavých a ve filmech neviděných scén a postav. Každý knižní fanoušek má něco svého, co mu ve filmech chybělo, ale za zmínku stojí například domácí skřítek Winky, Ludo Pytloun, famfrpálové finále mistrovství svět, bradavičtí duchové (ne jen Ufňukaná Uršula) Krvavý baron, Protiva či Charlieho práce s draky. Toto byl jen výčet některých scén, které rozproudí v žilách fanouškovskou krev. Možná, ale ještě žhavějším želízkem, které mají tvůrci v rukách je Wizarding World (Pottermore), na kterém jsme se za více než dekádu dozvěděli spoustu zajímavostí, doplnění, upřesnění a rozšíření HP universe. A to od nikoho menšího než samotné tvůrkyně tohoto fenoménu. Tvůrci mají možnost zpracovat něco, co bylo neviděno a dokonce i někteří knižní fanoušci o tom nevědí. Kdo by se nechtěl se Cedricem podívat do mrzimorské společenské místnosti, či v rámci Ohnivého poháru zavítat  rovnou do další kouzelnické školy a to Kruvalu nebo Krásnohůlek (ideálně obojího). Další faktor, který může být vítány je, že herecké obsazení zůstane jednotné od začátku do konce a ne jak to bylo v případech některých dospělých postav (profesoři Brumbál či Kratiknot). Hereckým obsazením se dostáváme k největšímu jablku sváru, které seriál mezi fanoušky zasel. Už tak je dost riskantní přeobsadit neuvěřitelně populární a sympatickou ústřední trojici, ale u některých vedlejších postav to může být ještě riskantnější, protože si nás získali svým jedinečným charisma (no, kdo z nás by si nepamatoval profesora Snapea v podání nezapomenutelného Alana Rickmana) nebo zkrátka sympatického Hagrida, Sirius Blacka či protivně nesympatickou tyranskou Dolores Umbridgeovou, Voldemorta nebo jeho smrtijedksou pravou ruku Bellatrix Lestrangeovou. Je vidět, že v tomto ohledu stojí tvůrčí vedení pod nelehkým úkolem o to těžším vezmeme-li v potaz hollowoodskou politiku (smýšlení), která se ne vždy setká s kladným souhlasem. To je, ale na každém, aby si vyhodnotil a zdůvodnil.

Cíl je jasný, hřiště stanovené, teď už zbývají jen dobří hráči (s dobrým vedením), kteří vše úspěšně zahrají mezi tři kruhy nebo ještě lépe chytí zlatonku. 

A co si o seriálu myslíte vy ? Chtěli byste nakouknout do mrzimorské místnosti, zakusit drsný Kruval nebo se rozplývat v Krásnohůlkách? Nebo vás láká něco úplně jiného?