Reklama

Reklama

Ocelový voják

  • Čína Gang tie zhan shi (více)
Čína, 1950, 104 min

Obsahy(1)

Čínský dlouhý film "Ocelový voják" líčí příběh jednoho z mnoha hrdinů čínské lidové armády v období bojů proti zrádci Čankajškovi a jeho přisluhovačům. Velitel malé jednotky Čang Č´-tien, který se již dříve vyznamenal při provádění obtížných vojenských úkolů, byl pověřen, aby ukryl se svou jednotkou důležité strojní zařízení zbrojovky a munici a po splnění tohoto úkolu kryl ústup pluku. Obě akce byly splněny přesně podle disposic, ale předsunutá jednotka byla po hrdinné obraně zničena přesilou nepříte!e a zraněný velitel Čang byl zajat se svými druhy malým Liu a starým Wangem. Žádný z nich nezradil revoluci ani po nelidském mučení, které přežil jedině Čang Č´-tien. Po svém osvobození lidovou armádou byl vyznamenán za statečnost a vrátil se ke své jednotce.
Film "Ocelový voják" získal na VI. MFF v Karlových Varech v r. 1951 cenu míru za umělecky strhující zobrazení nezlomné mravní síly čínského lidu, odhodlaně a obětavě bránícího věc míru. (FILMOVÝ PŘEHLED 40 / 1952) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

ripo

všechny recenze uživatele

Film „Ocelový voják" vyzdvihuje vynikající vojenské vlastnosti a politické uvědomění vojáků a velitelů čínské lidové armády, které byly jednou z hlavních příčin velkého vítězství osvobozenecké armády nad Kuomintangem. Příslušníci Komunistické strany Číny svou vysokou morálkou strhovali ostatní bojovníky k vynikajícím činům. Takovým bojovníkem byl i Čang Č'-ťien. V jeho postavě je ztěIesněno vše, co učinilo čínskou lidovou armádu neporazitelnou. Nezapomenutelnou postavou filmu je též malý Liu, kterého nezlákaly ani sliby, ani hrozby a mučení. Je si vědom, ze má jen dvojí volbu zradu věci revoluce nebo smrt. A přece tento patnáctiletý chlapec volí raději smrt. Nebyla to však jen vynikající morálka jednotlivců. Všechen pracující lid Číny si uvědomoval, proč bojuje proti přisluhovači kapitalistů Čankajškovi. Nejlépe to vyjádřil velitel Čang v odpovědi na otázku velitele kuomintanských vojáků, proč jsou komunisté tak neústupní: „Proto, abychom se vás zbavili!" Proto také vesničané odmítli prozradit úkryt pronásledovaného Čanga a byli ochotni zemřít, proto také zásobovali svou lidovou armádu. Všichni bojující tvořili nerozbornou jednotu s těmi, kteří zůstali ve svých vesnicích a podporovali je podle svých sil. Věrnost revoluci, věrnost osvobozovacímu boji a komunistické straně, která vedla celé osvobozenecké hnutí, byla předpokladem pro konečné vítězství a vyhnání nepřítele ze země. To vše vysvětluje divákovi film "Ocelový voják", který byl na VI. Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech v r. 1951 vyznamenán cenou míru. Filmový přehled 40/1952 ()

Reklama

Reklama