Reklama

Reklama

Chléb rovným dílem

(festivalový název)
  • Sovětský svaz Chleb po rovnu (více)
? %
Sovětský svaz, 1971, 68 min

Obsahy(1)

Jak děti prožívaly druhou světovou válku, jak se formovaly jejich charaktery, o tom vypráví snímek Šamila Mahmudbäjova, který za své humanistické poselství získal Státní cenu Ázerbájdžánu. Příběh Vagifa, jenž ztratil lístky na chleba. Zatímco jeho maminka je na cestách, chlapec si musí nějak poradit.

Válku lze ve filmu zobrazovat různě. Z pozice frontového vojáka i ze zázemí, dospělýma očima i dětským pohledem. Hrdinou filmu Chléb rovným dílem je desetiletý Vagif, jenž zůstane sám v Baku, protože jeho maminka musela odjet na služební cestu. Chlapec dostane lístky na chleba, které však brzy ztratí. V nastalé situaci odmítá „kamarádovy“ návrhy, aby kradl na vlakovém nádraží, a jen opravdoví přátelé se s ním rozdělí o poslední kousky chleba…

Snímek Chléb rovným dílem vznikl na základě scénáře Ally Achundovové, autorky knih pro děti. Na studiu Azerbajdžanfilm jej zfilmoval Šamil Machmudbekov (1924 – 1997), absolvent moskevské filmové fakulty VGIK, který natočil několik filmů pro mládež. Druhou světovou válku, případně Velkou vlasteneckou válku, zažil na vlastní kůži.

Pro zajímavost zmiňme, že jen o rok dříve vznikl v sovětské kinematografii, tentokrát uzbecké, snímek s podobným názvem Taškent – město chleba (1968, r. Šuchrat Abbasov). Jednalo se o přepis románu Alexandra Neverova (1866 – 1923), který se však odehrával v roce 1921, v době občanské války a následného hladomoru. Chlapec Míša se po smrti svého otce vydal do metropole pro obilí, aby mohl zasít a zachránit tak rodinu před smrtí.

Téměř o deset let později natočil v oděském filmovém studiu Jaroslav Lupij další snímek z druhé světové války - Chleb dětstva našego (Chléb našeho dětství, 1977) - o patnáctiletém Vaskovi, kterého vojáci naučili zneškodňovat miny. Chlapec využije své šikovnosti v jedné vesnici, kde spolu s bratrem přenocuje během cesty do města na trh. Pole zralého žita zbavuje min a tím umožní vesničanům sklidit jejich úrodu.

Válečný konflikt donutil Vagifa, Michala i Vaska, hrdiny tří filmů, aby za vypjatých okolností prokázali osobní, až dospělou statečnost… - Tomáš Hála (Letní filmová škola)

(více)

Reklama

Reklama