Reklama

Reklama

La Sociologie est un sport de combat

  • Francie La Sociologie est un sport de combat
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dokumentární film Pierra Carlese "Le Sociologie est un sport de combat" vypráví o tom, co znamená být sociologem a dělat sociologii. Hlavní postavou, průvodcem a hrdinou snímku je významný francouzský sociolog Pierre Bourdieau (1930-2002). Nejedná se však o pouhý portrét velikána francouzské a světové sociologie. Pierre Carles sleduje Bourdieho v různých prostředích a činnostech, jako je ulice, rádio, přednáškový sál, či autogramiáda, při rozhovorech s novináři, setkání s jinými vědci, občany, studenty a spolupracovníky. Snaží se ukázat, jak vypadá pracovní den významného sociologa a jak probíhá sociologické "myšlení v akci“. Ve středu zájmu filmu je sociologie a možnosti, které skýtá pro lidi žijící v moderních společnostech. Sociologie je zde bojovým sportem (bojovým uměním), neboť v Bourdieho pojetí je sociologické vědění prostředkem, jak se bránit vůči "útokům" v podobě diskriminace, útlaku, či proti zvůli veřejné moci, zároveň sociologie samotná, je účinnou útočnou technikou v rukou státu. V neposlední řadě, je zde tato věda, jako každé bojové umění, líčena jako post-moderní cesta k hledání samého sebe a Pierre Bourdieu hraje v tomto dokumentu úlohu mistra. (Trinculo)

(více)

Recenze (2)

dur.dur 

všechny recenze uživatele

Pierre Bourdieu je považován za jakéhosi guru post-strukturalistické sociologie a Evropské (snad i světové) sociologie jako takové. Je proto zajímavé sledovat někoho, kdo svou tvorbou ovlivňuje mnohé, nicméně jaksi zůstává skryt za horou textu a o něm samotném toho ví čtenář jen málo. Ne, že by tento film byl nějakým biografickým dokumentem, to ne. Autoři se skutečně drží více teze, že sociologie je bojový sport a celý film ji tak nějak sleduje. Bourdieu zde slouží jako někdo, kdo je schopný přeložit toto sdělení do jazyka každodennosti prostřednictvím debat na různých konferencích, komunálních shromáždění, komentářů k politickému aktivismu nebo rozhovorem pro novináře. Právě tento posun ke srozumitelnosti má potenciál přiblížit sociologii i těm, kteří stojí "mimo ni" a Sociologie je bojový sport může být jakýmsi pozváním do sociologie pro nesociology. ()

nichts 

všechny recenze uživatele

to co dokument rozhořčené 2012 nesplnil jakožto dokumento o angažovaných intelektuálech(pomineme-li jednu halvní postavu) - zobrazení každodení intelektuální práce, každodennosti veřejného inteletktuála, zobrazení jeho pozice, refelktivita dokumentu na něj samotný, nahlédnutí do teorie a myšlenkového přístupu, umístění ve společensoti, a jistá nevtíravost - tak to je přesně to, co tento dokument splňuje. co mi trochu chybělo, je bližší rozpracování jedné myšlenky s využitím nějaké grafiky, třeba jako součást přednášky, jeden holt nemůže mít všecho. myslím, že vnímání dokumentu může obohatit fakt, že ani ne 9 měsíců po jeho uvedení v kinech je Bourdieu už mrtvý. ()

Reklama

Reklama