Reklama

Reklama

Sardinie aneb 13 božských šlápot

(seriál)
Česko, 2009, 13x17 min

Režie:

Naďa Kverková

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus o historii, památkách, přírodě a dalších pozoruhodnostech středomořského ostrova.  Ještě jste se nerozhodli, kam letos vyrazíte za vzrušujícím letním dobrodružstvím? Nechcete-li cestovat příliš daleko a přesto toužíte po exotice, nádherném moři, klidu, ale zároveň chcete zažít něco netradičního či dokonce podlehnout adrenalinovému vzrušení, pak by pro vás mohl být tou správnou inspirací třináctidílný dokumentární cyklus režisérky Nadi Kverkové – Sardinie aneb 13 božských šlápot. Je věnován druhému největšímu středomořskému ostrovu, který je nazýván „Karibikem Středomoří“. Ostrov, který je autonomní oblastí Itálie, omývají vlny Středozemního a Tyrhénského moře. Na mapě jej objevíte na jih od francouzské Korsiky. Největší devizou Sardinie je bezesporu nádherná – místy ještě panensky netknutá – příroda, křišťálově průzračné moře, ale také bohatá historie s nepřeberným množstvím památek, okořeněná kouzlem dávných řemesel, pestrou gastronomií i nespočtem tradičních lidových slavností. Ve třinácti zastaveních, které jsou v samotném názvu anoncována jako „božské šlápoty“ (neb podle pověsti se ostrov zrodil ze stopy, kterou do moře udělal samotný Bůh) se projdeme historií Sardinie, navštívíme šikovné řemeslníky, ponoříme se do tajemných jeskyní, budeme obdivovat pestrobarevné podmořské živočichy, necháme se okouzlit krásou sardinských červených korálů či ochutnáme zdejší vyhlášený kaviár – bottargu. Historie života na ostrově se začala psát už v pravěku. Nejstarší pozůstatky po dávných civilizacích jsou však vepsány až do zdejších typických kamenných staveb – tzv. nuragů. Pocházejí z období 1800 až 500 let před naším letopočtem. Na ostrově se jich dochovalo na osm tisíc. Obrovské kamenné věže společně s ruinami fénicko-punských pevností a pradávnými megalitickými hroby dávají ostrovu neopakovatelné kouzlo. Atmosféru Sardinie, podtrhující úctu k bohaté a dlouhé historii, dokreslují tradiční lidové oslavy. Konají se na počet patronů kostelů, obcí i celých oblastí – nejčastěji se označují jako festy. Každoročně jich na různých místech ostrova proběhne na patnáct set. O zachování dávných tradic se starají potomci původní obyvatel – hrdí Sardiňané. Úcta k vlastním kořenům na straně jedné, vstřícnost k přijíždějícím turistům na straně druhé – tak by se asi nejobecněji dala popsat povaha tohoto svébytného národa. Sardinie patří k turisticky oblíbeným destinacím. Angličané, Němci, ale i samotní Italové sem každoročně přijíždějí odpočívat a načerpat novou energii. Příjemnou relaxaci u moře si však mohou okořenit výpravami za poznáním do vnitrozemí ostrova či netradičními aktivitami. K nejoblíbenějším turistickým lokalitám na severu ostrova patří bezesporu členité pobřeží exklusivní Costa Smeraldy, strategicky položené malebné letovisko Isola Rossa či drsné a divoké Costa Paradiso. Z nejnavštěvovanějších míst na jihu jmenujme oblíbené Porto Pino, Pulu či Santa Margherita di Pula. Turistům jsou k dispozici tří až pětihvězdičkové hotelové komplexy, soukromé apartmány, nadstandardně vybavené vily na pobřeží, ale třeba i luxusní plachetnice, katamarány a jachty. Ten, kdo dává přednost aktivně strávené dovolené, určitě ocení širokou škálu běžně dostupných aktivit – od golfu a potápění, přes horolezecké výstupy a cykloturistiku, až po aerobik či thalassoterapii. Sardinie se řadí mezi jednu z nejznámějších oblastí, kde jsou využívány léčebné účinky moře. Procedury zaměřené na znovunabytí životní energie, na harmonizaci tělesné a duševní rovnováhy, jsou založeny na aktivaci blahodárných účinků minerálů, solí, mikroorganismů, obsažených v mořské vodě, chaluhách či mořském bahnu. Vyrazit na Sardinii a neochutnat zdejší jižanskou kuchyni, vynikající víno a další tradiční nápoje – to by byl přímo hřích. U pobřeží si nejčastěji pochutnáte na dominujících darech moře, ve vnitrozemí převládají pokrmy z jehněčího nebo skopového masa a zvěřiny. Neodmyslitelnou součástí sardinské kuchyně jsou zdejší typické sýry – ovčí, kozí i kravské. Nejznámější a nejrozšířenější z nich, pecorino, chutná opravdu skvěle. Zapomenout nesmíme ani na sardinská lahodná vína – bílá, růžová i červená. Kdo však neochutná typický sardinským likér Mirto, vyrobený z rostliny mirty, a pálenku Fillu e Ferru (což je místní grapa), jako by na Sardinii ani nebyl. Společně s vyhlášenými koberci z ovčí vlny, sardinskými noži, osazenými rukojetí z beranních rohů, výrobky z korku či filigranovými šperky a korály, patří nápoje k nejtypičtějším suvenýrům, které ze Sardinie turisté odvážejí. (oficiální text distributora)

(více)

Galerie (9)

Reklama

Reklama