Reklama

Reklama

Pařížský život

(divadelní záznam)
  • Francie La Vie Parisienne
Hudební
Francie, 2008, 136 min

Obsahy(1)

Dva přátelé, jedna přítelkyně a radovánky velkého světa. Slavná opereta J. Offenbacha v provedení Opéra national de Lyon.  Na rok 1867 se v Paříži chystala Světová výstava. Už druhá ve francouzské metropoli. A to byl samozřejmě popud pro podnikatele všeho druhu, ty divadelní nevyjímaje. Jacques Offenbach a jeho libretisté Henri Meilhac a Ludovic Halévy už za sebou měli hodně úspěchů. Mimo jiné i Krásnou Helenu. A tak bylo jen logické, že u nich Theatre du Palais-Royal objednal ke Světové výstavě další titul. Všichni se do práce pustili s velkou vervou a dílo bylo hotovo dokonce už o rok dříve. Ředitel divadla měl obavy, aby z nové operety nebyl skandál, tak mu připadala frivolní. Ale jeho obavy se nesplnily a dostavil se obrovský úspěch. Dodnes patří Pařížský život vedle Orfea v podsvětí a Krásné Heleny k Offenbachovým nejpopulárnějším dílům.
Inscenace, kterou uvidíte, měla premiéru v Lyonu v prosinci roku 2007 a je dílem jednoho z nejlepších současných operních režisérů, Laurenta Pellyho. S Offenbachovými díly má své zkušenosti. Má za sebou skvělé moderní interpretace Orfea v podsvětí, Krásné Heleny i Velkovévodkyně z Gerolsteinu. Tajemství jeho úspěchu spočívá v tom, že jeho inscenace se nikdy neprotiví duchu předlohy, ale naopak dovedně akcentují to, co autorovo dílo spojuje s dneškem. A vždycky je v nich spousta nápadů. Stejně tak v jeho neobyčejně radostné inscenaci Pařížského života. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

karlee 

všechny recenze uživatele

Moderní pojetí moc nemusím, tady mi trochu vadilo na začátku, kdy se snažili o narážky na aktuální otázky (spolehlivost železnic apod.). Ale postupně se to zlepšuje, hlavně třetí dějství výborné. Celkem vtipné byly i předěly mezi jednáními. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama