Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film o válce za nezávislost Noored kotkad (Mladí orli) je jeden z mála estonských hraných filmů natočených před rokem 1940, který se dochoval alespoň téměř kompletní. Hlavními postavami jsou tři váleční kamarádi, mladíci z venkova i města, kteří během boje za vlast prožijí riskantní i romantické chvíle, při nichž neztratí odvahu, chladnokrevnost ani smysl pro humor.
Film se vyznačuje rozsáhlými bitevními scénami a patriotickým patosem. V roce 2007 byl tento němý film digitálně restaurován a na velká plátna se vrátil s doprovodnou hudbou. (MeGab)

(více)

Recenze (2)

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Estonská filmografie je velice zajímavá a jistě má co nabídnout, na druhou stranu je poměrně neznámá a estonské filmy jsou spíše raritními kousky. Mezi úplně první estonské filmy patří i historický Noored Kotkad z roku 1927. Je to historicko-válečná epopej o Estonské válce za nezávislost, která probíhala od roku 1918 až do roku 1920. Ve filmu sledujeme mladé Estonce z různých vrstev, jak se přidávají k estonské domoobraně a statečně bojují proti bolševikům. Film je poměrně slušně řemeslně natočený, avšak čiší z něj ryzí propagandistický záměr. Není se však čemu divit, neboť Pobaltské vztahy s Ruskem nikdy přátelské moc nebyly. Nejkrásnější na filmu je asi krajina estonských lesů, kde se odehrává většína děje. Zbytek se odehrává v Univerzitním městečku Tartu. Film asi mimo Estonsko nevzbudí moc velkou pozornost, a tak si myslím, že se po filmu nemá moc velkou cenu shánět i, přestože je poměrně kvalitní a pro Estonce znamená první větší krůček do dějin kinematografie. Na místo toho se raději zkuste podívat po novějším snímku se stejnou tématikou, Nimed marmortahvlil z roku 2002. ()

MeGab 

všechny recenze uživatele

Teprve druhý němý film, který jsem kdy viděl, nepočítaje grotesky v Komiku a jeho světě. Nikdy bych nevěřil, že i tento němý film ode mě může dostat plný počet bodů. Bylo pro mne zajímavé sledovat, že někteří herci ve filmu hrají „civilně“, tj bez těch hnusných rozmáchlých divadelních gest, jiní zase dělali ksichty jak totální vymaštěnci, i když jejich postavy mají k vymaštěnosti hodně daleko. Vzhledem k tomu, že to byl v Estonsku teprve třetí celovečerní snímek, musím však autorům vyseknout obrovskou poklonu. Děkuji Estoncům za tento nádherný snímek, který mi dělalo radost překládat. ()

Reklama

Reklama