Reklama

Reklama

Design Of Death

Obsahy(1)

Horské silnice jihozápadních provinčních oblastí velkolepé Číny mohou být mnohdy životu nebezpečné. O tom se při zpáteční cestě přesvědčil i lékař (Simon Yam), dobrodruh srdcem i celou svou duší, jehož chrabrý a značnou dobu přesluhující pracovní motocykl, sotva div nepřejel na jedné z mnoha klikatých cest podivně se vzdouvající pytel. Z něhož, jak se posléze ukazuje, vystupuje neporaněná postava šklebícího se a trošku zapáchajícího muže, Niu Jieshi (Huang Bo). Jieshi je potrhlým vyvrhelem malé etnické vesničky situované na úpatí horského výběžku kdesi vysoko v horách. Je to zlotřilý ničema, jenž si z vesničanů tropí po celý svůj život hloupé fórky. Až jednoho dne se ale vesničané rozhodnou jeho bláznění udělat přítrž, neboť čeho je moc, toho je příliš. Lstivý plán vesničanům nastiňuje erudovaný doktor Niu (Alec Su), který své pravé důvody před vesničany ovšem do poslední chvíle skrývá. Jak se vesničanům plán začíná vyvíjet tím správným směrem, Jieshi si začíná všímat změn v chování místních odmítajíc přijímat jeho hloupé žertíky. Ti se mu straní, odhánějí jej od sebe, jako kdyby trpěl jakousi přenosnou chorobou. S přibývajícím časem mu to nedá a útočí na místní otázkami, co se to vlastně děje. Ti jej ale ignorují, utíkají před ním a Jieshi se cítí jako ještě nikdy v životě. Osaměle. O tom, že žádnou nákazou netrpí, ale že si na něj vyšlápli jinak prostoduší vesničané, samozřejmě nemá nejmenší potuchy. A než aby nechal za své předešlé hříchy trpět svého novorozeného potomka, opouští vesnici. Tím se ale dává do chodu nejedna z mnoha dalších událost, které jednou provždy změní celou vesnici. (Conspi)

(více)

Galerie (92)

Zajímavosti (2)

  • Ačkoliv dostupné informace praví, že snímek je v podstatě filmovou adaptací knižní novely "Design Of Death", troufám si tvrdit, že ani samotný autor, pekingský spisovatel a člen menšinové etnické skupiny Manchurian Xibe, Chen Tiejun, by s jistotou nedokázal říct, jakou že to tu jeho knihu má ona informace vlastně na mysli. Jeho novela - filmová předloha, na které od roku 2005 po několik dalších let tvrdě pracoval, totiž nese název "Child's Play Murder" (兒戲殺人). (Conspi)
  • Malebná horská vesnice černým humorem oplývajících vesničanů, je ve skutečnosti historicky zachovalá, nad 2 tis. let stará kmenová vesnice, dnes již zaniklé etnické skupiny obyvatel Qiang, Taoping Qiang Zhai (桃坪羌寨). Ta je situována v blízkosti čínského takřka 12 mil. města Čcheng-tu. To se naopak nachází v jihozápadní Číně, v provincii S'-čchuan. (Conspi)

Reklama

Reklama