Reklama

Reklama

Závěrečná zkouška

(festivalový název)
Kongo / Francie, 2014, 90 min

Obsahy(1)

Jak vypadá příprava na závěrečnou zkoušku v Kongu? Film vypráví o skupině středoškoláků z města Kisangani, pro které maturita představuje nejen důležitý krok na cestě k dospělosti, ale především záruku lepšího života. V Kongu nestačí pouze dobrý prospěch, je třeba mít i dostatečný obnos peněz na poplatky pro učitele. Joel a jeho spolužáci se rozhodnou za každou cenu obstát. Najmou si neosídlený dům na předměstí, shánějí ty zaručeně pravé testové otázky a podstupují celou řadu okultních rituálů. Upřímný snímek točený ve stylu cinéma vérité ukazuje odhodlané úsilí studentů i různá úskalí konžského vzdělávacího systému. (Jeden svět)

(více)

Recenze (2)

Jacques1 

všechny recenze uživatele

Dokument zachycující začarovaný kruh vzdělávání v současném Kongu. Vzdělání a především závěrečná zkouška jsou v Kongu propustkou k lepšímu životu. Jenže vzdělání stojí v Kongu peníze, které si většina dětí ze slumů nemůže dovolit. V okamžiku, kdy se jim podaří získat peníze, nemají potřebný volný čas na studium nebo neučí učitelé. Vrcholem je závěrečná zkouška, jejíž nároky zjevně převyšují obsah probraného učiva. Studenti jsou nuceni se pokusit získat opět za peníze nejen prostory na studium, ale rovněž peníze na zaplacení správných odpovědí zkoušky. Byť se některým podaří z tohoto kolotoče vyskočit, zůstává zde celá řada těch, kterým nepříznivé podmínky nedovolí opustit jejich společenské umístění. ()

Kabir 

všechny recenze uživatele

Film je pouhým zachycením malé části vzdělávacího systému v Africe. Bez znalosti kontextu a africké povahy si divák moc obrázek neudělá. Přijde mi, že největším problémům se autor naprosto vyhýbá. Studenti jsou velmi překvapení, že by za studium měli platit, což je jeden z hlavních motivů filmu, ale nikdo neřeší úroveň vzdělání. Ta je katastrofická, studenti vůbec nic neumí. Ani si nemyslím, že samotné složení zkoušky je výtahem k bohatství. Stát platí málo a míst je omezený počet. Nechci říct, že film je špatný, ale prostě míjí podstatu problému, který je obrovský. Viděno na Festivalu francouzského filmu v Accra. ()

Reklama

Reklama