Reklama

Reklama

Inkvizice

(seriál)
  • Velká Británie Inquisition
Velká Británie, 2014, 4x60 min

Obsahy(1)

Tato série vrhá nové světlo na temnou a krvavou kapitolu britské a evropské historie, kde inkvizice kralovala. Uslyšíme příběhy, z nichž nám bude běhat mráz po zádech, jako v hororu uvidíme plameny stravující mučedníky mariánského kultu a další zbožné lidi neotřesitelné víry, ale také obyčejné, nevinné lidi, kteří se stali oběťmi náboženských fanatiků a psychopatů. Tato série mapuje hříšné skutky konané ve jménu víry - od perzekuce jiných náboženství a víry, po hon na záhadné katary a templářské rytíře, přes mučení a popravy čarodějnic, mystiků a léčitelů. (Viasat)

(více)

Recenze (2)

Salsecnew

všechny recenze uživatele

Je škoda, že nenatočili pátý díl: Inkvizice v Českých zemích. Zde byl také hon na čarodějnice, četl jsem, že na Šumpersku to bylo velmi kruté, no a pronásledování husitů, kališníků. českých bratří a luteránů vykrystalizovalo v největší nucenou "kacířskou" emigraci, co znám, desetitisíce, ba i sta-tisíce Čechů a Češek museli uprchnout po Bílé hoře před Habsburky a jezuity. Toto Ježíš Kristus učil? Tahle katolická ,,církev" je postavená na kostech svých obětí. Mimochodem, po Bílé hoře zabrala zkonfiskované české statky a majetky a my jsme jí nedávno vrátili ,,naše" bohatství zpátky? ()

Ikewoo 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem - bulvár. Nečekal jsem něco čistého, věcného, ale tohle je opravdu zase neuvěřitelný bulvár postavený na zbytečných rekonstrukcích, expresivních vyjádřeních, šokujících popisech opakovaných stokrát dokola. Spisovatelé, kteří jsou odborníky snad na všechno, naprosté historické boty (Anglie a Francie jako součást Svaté Říše římské? To jako opravdu?), opakování odborníky stokrát vyvrácených mýtů... Chápu, že už jen slovo inkvizice vzbuzuje zjitřené emoce, ale že by to bylo třeba takto rozmazávat a ještě dávat tuto instituci do jedné kopy s konfesijními zabijačkami v Anglii, které iniciovali králové a ne církev (a postavit na nich polovinu stopáže). Jistě byly to hnusné činy, ale takové "dokumenty" nenapomáhají objektivnímu (a dobově objektivnímu, protože to sotva můžeme chtít posuzovat dnešními měřítky a hodnotami) pohledu ani v nejmenším. ()

Reklama

Galerie (4)

Reklama

Reklama