Reklama

Reklama

Červená růže

(festivalový název)
  • Francie Red Rose (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Milostný příběh staršího muže a dívky se odehrává v Teheránu na pozadí zelené revoluce v roce 2009. Mladá revolucionářka jednoho dne utíká se svými přáteli z demonstrace a ukryje se u muže jménem Ali. Když se Sara k němu do bytu začne vracet, rozvine se mezi nimi milenecké pouto. Ve vztahu se jasně odrážejí jejich postoje k politickým změnám – ona jako revolucionářka jasně dominuje, zatímco on je rezervovaný. Snímek minimalisticky (skoro celý děj se odehrává uvnitř Aliho bytu) ukazuje revoluci, kterou slyšíme jen zpoza oken, pomocí vztahové dynamiky Sary a Aliho a srovnává tak velké dějiny s osobním příběhem dvou lidí. (Febiofest)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (3)

šalenka 

všechny recenze uživatele

Film kombinuje skutečné záběry lidí z roku 2009, kdy chtěli změnit režim, který je v Íránu a pochybovali o pravosti voleb prezidenta, s příběhem, který se opravdu mohl stát, íránský režim je tvrdý proti všem, kteří se protiví.... ()

J.McClane 

všechny recenze uživatele

Vynikající snímek z pozapomenuté Zelené revoluce. Írán je nesmírně zajímavým místem, o kterém asi většina lidí uvažuje velmi schematicky. Samotný film je pak spíše extrémně komorním pohledem na vztah velkých události a malých lidí. Perfektní je však nejen obsah, ale i forma (kamera, herci atd.). ()

Reklama

Alisa 

všechny recenze uživatele

Sice úplně nevím, jak tento film nějak smysluplně okomentovat, ale vzhledem k tomu, že byl dost fajn, mírně mě mrzí ta absence komentářů zde. "Revoluce bez revoluce" mi připomínala španělskou Metodu, ač zde se jednalo spíše o čistokrevnou drámu. Vztah mezi lehce divokým děvčetem a poněkud "netečným" starším mužem nám skvěle ilustruje dva možné pohledy na zásadní dějinnou událost. Opět mě velmi mile překvapil konec, který byl de facto logickým vyústěním vztahu dvou naprosto odlišných povah a dané situace. Nadto bych chtěla vyzdvihnout postavu Aliho manželky, která se ve filmu sice jen mihla, ale s ohledem na Aliho přístup zjevně nebyla bez významu. Zhlédnuto v rámci Febiofestu 2015. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama