Reklama

Reklama

Bitva o Iwodžimu kamerou Billa Genausta

(TV film)
  • Česko Kameraman z Iwo Jimy (více)

Obsahy(1)

Na počátku roku 1945 se odehrála jedna z klíčových bitev 2. světové války. Zásluhou válečných filmařů a reportérů ji nyní můžeme znovu prožít. Bill Genaust je dnes zcela zapomenutou postavou světového filmu. Přihlásil se do americké armády jako fotograf a reportér a natočil několik desítek kazet barevného filmového materiálu přímo z bojů v Tichomoří. Dvacet tři těchto filmových kotoučů se naštěstí dochovalo, a díky nim tak můžeme nahlédnout do zázemí i do válečných operací americké armády. Genaust měl zároveň příležitost být svědkem historického okamžiku, resp. okamžiku, který se později stal historickým – vztyčení americké vlajky na iwodžimské sopce Mount Suribači. Tento okamžik zvěčnil agenturní fotograf Joe Rosenthal a snímek vztyčování se okamžitě stal ikonickým symbolem amerických válečných úspěchů, vždyť i jeho autor byl také odměněn Pulitzerovou cenou. Málokdo však ví, že tentýž okamžik zachytil na šestnáctimilimetrový film také Bill Genaust, který stál po boku Rosenthala. Jak to ve skutečnosti se vztyčováním vlajky bylo? Byly již rozptýleny námitky, že šlo o inscenovanou fotografii? Právě filmový materiál Billa Genausta, jehož osud se měl záhy završit, sehrál v tomto sporu zásadní roli. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dokument je o zabudnutom kameramanovi Billovi Genaustovi, ktorý zahynul v boji o Iwo Jimu 4.3.1945, keď stihol z tohto boja natočiť 23 štvorminútových kotúčov farebného filmu. Hlavnou pointou je posudzovanie pravosti vztyčovania americkej zástavy na vrchu Suribači 23.2.1945, ktoré zachytil na filmový pás William Homer "Bill" Genaust, čo sa stalo najdôležitejším míľnikom americkej námornej pechoty v jej histórii. Jedným zo šiestich zobrazených vojakov je aj Slovák Michal Strank. Ďalej sa dokument zaoberá úlohou kameramanov vo vojne a vďaka ním som videl tento výborný dokument založený na archívnych záberoch, z ktorých mnoho som videl po prvýkrát, predovšetkým taktiku bojov proti Japoncom v bunkrovom systéme.. ()

Tempest 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha osudů dokumentujících 2. světovou válku. Dnes již zapomenutý kameraman americké námořní pěchoty, zachytil na filmový pás vztyčení americké vlajky na hoře Suribači na Iwodžimě, jeden z nejdůležitějších milníků americké námořní pěchoty v její historii. Dokument mimo osudu samotného kameramana se také zabývá úlohou kameramanů v rámci americké námořní pěchoty. Je zajímavé, že tato složka armády USA kladla na natáčení filmových dokumentů takový důraz, spíše bych to čekal u jiných složek, např. letectva. Pěkný dokument založený na archivních záběrech, řadu z nich jsem viděl poprvé. ()

Reklama

Galerie (10)

Reklama

Reklama