Reklama

Reklama

Tramvají přes Jeruzalém

(TV film)
  • Německo WELTWEIT-Reporter: Mit der Tram durch Jerusalem, Die
Dokumentární / Krátkometrážní
Německo, 2013, 29 min

Hrají:

Sabine Heinrich

Obsahy(1)

V Jeruzalémě existuje jediná linka elektrické tramvaje protínající město ze západu na východ. Cestují jí Izraelci i Arabové, protože spojuje židovské a arabské čtvrti... Je to první, a zároveň jediná tramvajová linka ve Svatém městě. Funguje teprve krátce a spojuje Západní Jeruzalém s Východním. Už od prvního dne vyvolala ve městě chaos, protože si řidiči nedokázali poradit s tratí. Odpůrci navíc projekt kritizují za to, že předjímá politický názor, protože z Jeruzaléma symbolicky dělá nedělitelné město. Linka vede přes vysoce ortodoxní židovské i palestinské čtvrti. Tvůrci dokumentárního filmu Tramvají přes Jeruzalém nastoupili... A všechno ostatní už nechali náhodě. Koho po cestě potkají a co zažijí? Mimo jiné starou dámu z rodiny Khalidiových, která žije už po 1 000 let v palestinské čtvrti kousek od Zdi nářků i Skalního dómu. Zvláštní a neobvyklá cesta Tramvají přes Jeruzalém představuje místní obyvatele, jejichž každodenní rutina je všelijaká – jen ne rutinní. (TV Prima)

(více)

Recenze (2)

Ketri 

všechny recenze uživatele

Dokument jsem objevila shodou okolností dva dny po návratu z Jeruzaléma. Zajímavé připomenutí, ale žádná převratná informace. ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Že prý tramvají skrz Jeruzalém. Je fajn že na začátku se čte úryvek z Hertlzovy knihy o tramvajích na Hertzlově pahorku, akorát nějak zapomněli říci, že je to na točně tramvaje. Cestou jedou přes Strunový most od Calatravy, který zapomněli představit, a taky zapomněli říci, kudy a proč tramvaj jede. Naopak nám tvrdí, jak jede skrz ortodoxní čtvrť (což není pravda, ale ukážou nám jak se tam dělají klobouky), jak Němec co je z Bratislavy vede restauraci a rozbíjí talíře (OK, nakupoval na tržišti poblíž kolejí), Ukážou nám, jak se kdysi Arménům kecalo do života a do malování dekorů na keramiku (bez kontextu), jaký mají hopeři z gheta vkus (a bordel) a jak "umí" dělat grafity, nějak jsme se (kdoví proč?) vůbec nedostali k tomu co tam jezdí za tramvaj, historii vzniku a jak to třeba změnilo životy lidí v okolních čtvrtích. ()

Reklama

Galerie (2)

Reklama

Reklama