Reklama

Reklama

Setkání u staré mešity

  • Sovětský svaz Vstreča u staroj mečeti (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Ve třicátých letech ve střední Asii už velké boje konce občanské války dávno skončily, i v malém městečku na jihu Tádžikistánu se bývalí bojovníci učí žít mírovým životem. Někomu to jde hůře jako Viktoru Gusevovi jmenovanému do vedení městského sovětu, jiným jako Izzatu Karimovovi lépe. Ten se vrací zpátky domů s čerstvým diplomem vystudovaného pedagoga a potkává svého spolubojovníka unaveného civilním klidem, který však poslední dobou narušují diverze – přerušované telefonní spojení, přeřezávané telegrafní vedení, dnes byl dokonce zavražděn milicionář!
Je zřejmé, že místní basmači zvedají opět hlavy, protože čekají nájezd přes hranice, Viktor s Izzatem mají k sobě už jen maximálně osm pomocníků, zato ale nejméně šest z nich jsou spolehliví ostřílení soudruzi, bývalí krasnoarmějci. Stále si však kladou otázku – proč opět basmači útočí? Dnes, když je už vše rozhodnuto? Nevědí, že se bílý plukovník za hranicemi dozvěděl o emírově zlatě, které před útěkem ukryl v mešitě. A které chce získat, děj se, co děj, život v cizině je zatraceně nákladný. (chamonix)

(více)

Zajímavosti (1)

  • V tomto filmu o bojích s basmači hraje hlavní roli mešita proměněná v kino. V jeho promítací kabině vidíme ve 38. minutě na zdi pověšený reklamní plakát na film Šakaly Ravata z roku 1927. (chamonix)

Reklama

Reklama