Reklama

Reklama

Šestý smysl zvířat

(TV film)
  • Německo The Seismic Sense - How Animals Predict Earthquakes
Německo, 2012, 52 min

Obsahy(1)

Každý rok zabijí ničivá zemětřesení tisíce lidí. Ale navzdory desítkám let výzkumu a nejnovějším technologiím nedokážou seismologové stále odhalit jejich smrtící hrozbu včas. Ale řešení mají možná přímo pod nosem, u zvířat. Hrstka vědců se pokouší zjistit, jak dokážou zvířata předpovídat pohyb tektonických desek.

V Japonsku byli lidé mnohokrát svědky podivného chování zvířat, především ryb, před zemětřesením. Doktor Cheng tyto poznatky shromažďuje.

I v italských Alpách zaznamenali obyvatelé neobvyklé chování krav těsně před zemětřesením v roce 1976. Profesor Tributsch se snaží přijít na skutečný důvod takového chování.

V Číně používají hady jako senzory zemětřesení. V Německu jeden z vědců studuje senzorické orgány plazů a přišel na to, že za vším stojí jejich vnitřní ucho, které jim pomáhá získávat informace z vibrací v zemi.

I v Americe vydávají seismologové nemalé částky, aby dokázali předpovídat zemětřesení. Všimli si, že jim s tím kromě přístrojů dokážou pomoci psi, kočky a včely. Vědci také zkoumají, jak se zemětřesením souvisí magnetické pole. Podle zkušeností doktora Ohty reaguje na elektromagnetické vlny jen 12 z 500 psů.

V Itálii si zase všimli, že před zemětřesením zmizely z jezera všechny ropuchy, ale do tří dnů po zemětřesení byla polovina ropuch zpátky v jezeře. Jeden z italských vědců přišel na to, že před zemětřesením dochází k úniku radonového plynu, což vyslalo ropuchám signál, aby utekly.

Vědci zkoumají ionosféru nejen pomocí satelitů, ale i na myších, jestli vyšší koncentrace iontů u nich nezpůsobí nějaké změny v chování. Předpovídání počasí pomocí chování zvířat je teprve v začátcích. (TV Prima)

(více)

Reklama

Reklama