Reklama

Reklama

Pomerančový džus, kyselá realita

(festivalový název)
  • Francie Orange Juice, an Acid Reality
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Francie, 2013, 26 min

Režie:

Meriem Lay

Obsahy(1)

Sklenička čerstvého pomerančového džusu po ránu je pro mnohé z nás symbolem výborného začátku dne. Tento lahodný nápoj je oblíbený všude na světě, Francii nevyjímaje. Dokumentární snímek režisérky Meriem Lay si klade otázku, zda se za televizními reklamami, zachycujícími zemědělce doslova pusinkující své sluncem políbené pomeranče, neskrývá ve skutečnosti mnohem trpčí realita. Věnuje se otázce zdraví, náročnosti manuální práce i metodám intenzivního zemědělství nebo používání pesticidů během produkce. Lisované, koncentrované, zmrazené, rehydratované... Snímek se nás ptá, jaká je skutečná chuť pomerančů a pomerančového džusu po ujetí 12 000 kilometrů. (MFF AlimenTerre)

(více)

Recenze (2)

Edeltruda 

všechny recenze uživatele

Pro mě byla přínosná především druhá polovina filmu o výrobě a zpracování tzv. koncentrátů. Takové francouzské "Jídlo s.r.o." aneb co všechno jsou nám schopni výrobci prodat jako "zdravou", "čerstvou" a "přírodní" potravinu. ()

fernandez 

všechny recenze uživatele

Viděno v rámci festivalu Země na talíři. Dokument ukazuje, jak vzniká pomerančový džus od samého počátku až k rukám spotřebitele. Příklady, jak fungují plantáže, jsou poměrně odstrašující, nicméně dokument se nesnaží uvrhnout vinu na spotřebitele, jako tomu bývá u těchto typů dokumentů, což oceňuji. Spíše nám dává do podvědomí, jak funguje průmysl a na co bysme si měli při nákupu dávat pozor. ()

Reklama

Reklama