Reklama

Reklama

Kamenné srdce

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Jako dvanáctiletý kluk dorazil Quorbán po 12 000 km dlouhé strastiplné cestě z Afghánistánu do Francie. Nový život ale roky nebyl takový, jaký si v dětství vysnil. Dokument sleduje Quorbána osm let, během nichž se z malého uprchlíka stal teenager a z teenagera dospělý mladý muž. Nejdřív přespával na ulici, pak se ho ujalo centrum pro mládež. Své naděje upínal k tomu, že bude zase moci chodit do školy. Po traumatických zkušenostech v Afghánistánu ale zjišťuje, že ani ve Francii nejdou věci tak snadno. Okamžiky zoufalství plynoucí z ubíjející nudy a pocity prázdnoty pramenící z vykořeněnosti se střídají s prvními záblesky příslibu lepší budoucnosti a prvních úspěchů. Quorbánův příběh, rámovaný schůzkami s psychologem, představuje silné svědectví o jednom lidském osudu. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

Psice 

všechny recenze uživatele

Kamenné srdce je časosběrný dokument, který sleduje osud Quorbána, který se sám rozhodl ve dvanácti letech opustit válkou zmítaný Afghánistán. Po strastiplné cestě se dostane do Francie – do země, o které snil. Právě v tuhle chvíli mi projela hlavou otázka, co jsem asi dělala já ve dvanácti letech – jaké jsem asi měla starosti? Výsledek tohohle srovnání byl děsivý. Stejně jako každý jiný časosběrný film je i tento zajímavý právě svou formou a o to víc je zajímavější, že sleduje proměnu dítěte v mladého muže. A to vše se odehrává na pozadí přechodu Quorbána z jedné kultury do druhé, dost odlišné kultury. První dvě třetiny filmu plynou až zbytečně pomalu a mnohé není vyřčeno, značnou část odpovědí se divák dozví až z poslední třetiny filmu, kdy se Quorbán vypraví na návštěvu za svou rodinou zpět do Afghánistánu. Tam se jeho rodina živí primárně sběrem opia na makových polích. Do rodné vesnice, kam se ani není možné dostat autem, doveze Quorbán svým příbuzným výdobytky moderní techniky a módní oblečení. Právě Quorbánova návštěva otevře pomyslné nůžky mezi těmito dvěma světy – jeho rodnou zemí a Francií. A je bytostně cítit, že Quorbán má zkušenost s oběma světy a může srovnávat, zatímco jeho příbuzní žijí jenom z představ o světě „tam“. A právě v tenhle moment vyvstává jedno velké téma – že všichni bychom měli mít stejné šance pro život. ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Nedůvěryhodné. Afghánský mladík, který se kvůli hádce matky a otčíma sebere a uteče do... do Francie. (: [Vítězný film Mezinárodní soutěže Jeden svět 2019] ()

Reklama

Galerie (11)

Reklama

Reklama