Reklama

Reklama

Lidská podstata

(festivalový název)
  • USA Human Nature
Trailer 2
USA, 2019, 107 min

Režie:

Adam Bolt

Scénář:

Adam Bolt

Hudba:

Keegan DeWitt
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument přehledně zachycuje vývoj myšlení v rámci genetického inženýrství a zároveň se snaží zjednodušeně přiblížit CRISPR / Cas systém považovaný za průlom v uvažování o potenciální editaci lidských genů. Počátkem bylo zkoumání adaptivní imunity bakterií. Výsledkem je metoda k potenciální úpravě lidského genomu. Kromě možného pozitivního uplatnění v léčbě genetických chorob můžeme teoreticky i upravovat genetickou výbavu lidského pokolení. Jaké jsou etické meze genetického inženýrství? Je nutné na genetické modifikace nenarozených dětí nahlížet negativně? Co by se dělo, kdyby úprava genů byla levná a přístupná metoda k řešení tělesných či kognitivních problémů a přání? (Academia Film Olomouc)

(více)

Recenze (2)

scarfacer 

všechny recenze uživatele

Neskutečný, no vlastně dost skutečný, kam nás, jako lidstvo, věda posouvá. Co bylo v minulém miléniu sci-fi se stává realitou a bude opravdu zajímavý, kam se to technologicky a eticky posune. No a nebo bude lepší všechno ignorovat, zapomenout, prohlásit, že je země placatá a vědce ukřižovat za to, že si hrajou na boha. ()

Jalejda 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem se naučila, hodně jsem pochopila a v hlavě mi zůstalo spousta otázek... Za mě super. A konečně mám pocit, že chápu, jak teda může někdo změnit genetickou informaci. I když mě děsí/ohromuje/fascinuje, jak daleko jsme ve vědě (i když možná pořád někde na začátku) a co člověk dokáže. Každopádně skoro bych i uvažovala o studiu genetického inženýrství... Pěkně zpracovaný dokument, nejen vysvětlující jak a co je možné, ale zároveň si kladoucí otázky, jestli by se to mělo... A na ty otázky neodpovídá! Jen poskytuje náhled na to, jak se o tom přemýšlí... a rozhodnutí nechá na divákovi. Mám ráda dokumenty, které představí hromadu informací, a fakt a přitom si nehraje na vševědoucí. ()

Související novinky

AFO bude bořit mýty

AFO bude bořit mýty

06.04.2019

Blíží se 54. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO). Čeká vás 6 dní plných vědy, poznání, filmů a mnohem víc! Od 23. do 28. dubna si nenechte ujít tuto… (více)

Reklama

Reklama