foto

Adriana Russo

  • nar. 4.2.1954 (66 let)
    Řím, Itálie

Biografie

Adriana Russo se narodila 4. února 1954 v Římě. Je dcerou italského hudebníka, učitele hry na klavír a především malíře Maria Russo (*1.1.1933). Adriana se v showbyznysu začala objevovat v polovině sedmdesátých let jako herečka, v letech osmdesátých jí vyšly i hudební singly a později se začala věnovat i klasickému divadlu.

První filmová role, byla v roce 1976 Clara, ve filmu UN SUSSURRO NEL BUIO. Výrazněji se do podvědomí diváků dostala ve stejném roce rolí Dory, v sociálním dramatu režiséra Ettory Scoly, BRUTTI, SPORCHI E CATTIVI (OŠKLIVÍ, ŠPINAVÍ A ZLÍ). Většina italských diváků se s ní pak seznamuje díky rolím v televizním komediálním seriálu LA SBERLA (1978-1979).

S nástupem osmdesátých let dostává Adriana více nabídek v komediích. V roce 1979 hrála v komedii SETTE RAGAZZE DI CLASSE jako Norma. Sedm kamarádek se v tomto snímku rozhodlo hrát erotickou hru. Snaží se svést co nejvíce aristokratů a mužů střední třídy.

V komedii s Renato Pozzettem a Edwige Fenech, LA PATATA BOLLENTE (1979), hrála přítelkyni Edwige. Manželku Enrica Montesana, hrála v komedii QUO LA MANO - 1980 (Enrico za tuto roli obdržel cenu „Special David" v rámci David di Donatello Awards). Jako Clorinda přítelkyně policisty (Sandro Ghiani), se objevuje v komedii PIERINO IL FICHISSIMO (1981). S Pozzettem se opět setkala při natáčení snímku PORCA VACCA (1982), nebo u další komedie (ta byla plná tehdejších komediálních hvězd) RICCHI, RICCHISSIMI...PRATICAMENTE IN MUTANDE (1982), kterou režíroval Sergio Martino a Adriana hrála manželku Pippa Franca. Jako představitelka hlavních rolí je známá z hororů a thrillerů režisérů jako Mario Bianchi (horor NON AVER PAURA DELLA ZIA MARTA - 1988, role Nora Hamilton) či Fabrizio Laurenti (TV film VILLA MALTRAVERSI – 1993, role Piera Maltraversi) .

Od filmových letech osmdesátých se Adriana od let devadesátých stala převážně herečkou televizní, jak v adaptacích, tak v seriálech. V roce 2010 hrála jako Teresina v některých dílech seriálu IL PECCATO E LA VERGOGNA (HŘÍCHY A SVĚDOMÍ).

V poslední době se Adriana začala věnovat divadlu, zejména je spjata s historickými autory jako Tito Maccio Plauto (komedie ANFITRIONE) či Publio Terenzio Afro (komedie HECYRA). Jako mnoho dalších hereček osmdesátých let, tak také Adriana vydala své hudební singly. V roce 1981 to byl singl Capriccio / Io, la pantera a v roce 1985 Up And Down / Chatta-Nooga Choo-Choo. Kromě těchto 4 písní, již myslím žádné nenazpívala.

Adriana je také často vzpomínána díky celoročnímu vztahu (1981) se slavným televizním moderátorem a konferenciérem Pipem Baudem (*7.6.1936). V době největší slávy, v osmdesátých letech, kdy hrála zejména v komediích, pózovala nahá pro italské vydání Playboye. Její fotografie byly k vidění také roku 1983 v časopisu Blitz. Pippo opustil Adrianu právě pro nahé fotografie italského Playboye. Adriana tenkrát brala toto focení jako běžnou věc, kterou dělá většina pohledných hereček a jak sama říká, vyrůstala s otcem umělěckým malířem a nahota pro ní byla uměním a ne sprostou věcí. Pippo pro to ovšem neměl pochopení a jeho sicilský temperament to neunesl.

Kdo se bude zajímat o filmy Adriany Russo, nesmí si jí hlavně splést s maďarskou pornoherečkou stejného jména (*12.7.1983), filmy které by viděl by ho možná potěšily, ale kulturně neobohatily.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

2007 Di che peccato sei? (TV film)
2006 Domani è un'altra truffa (TV film)
Terapia Roosevelt
2005 Imperia, la grande cortigiana (TV film)
2004 Con le unghie e con i denti (TV film)
2003 Compagno americano, Il
Dobrý papež (TV film)
Palestra, La (TV film)
2002 Apri gli occhi e... sogna
2000 Casa delle beffe, La (TV film)
Giudice di rispetto, Un
Senza paura
1999 Vacanze sulla neve
1998 Angelo nero (TV film)
Ladri si diventa (TV film)
1997 Decisionista, Il
Ladri si nasce (TV film)
Stressati
1996 Anni ribelli
1995 Segreto di stato
Čekání na úsvit (TV film)
1993 Villa Maltraversi (TV film)
1992 Belle da morire
Lettera da Parigi
Tous mes maris (TV film)
1990 Donne armate (TV film)
Lakomec
1989 Neboj se tety Marty
Un passo dall'aurora, Ad
1987 Delizia
1984 Sicilská spojka
1983 Oko, uhrančivý pohled petržel a fenykl
1982 Cicciabomba
Delitto sull'autostrada
Giggi il bullo
Porca vacca
Ricchi, ricchissimi ... praticamente in mutande
Vieni avanti cretino
1981 Bollenti spiriti
Dei miei bollenti spiriti (TV film)
Esercito più pazzo del mondo, L'
Manolesta
Miele di donna
Pierino il fichissimo
1980 Ciao marziano
La patata bollente
Qua la mano
1979 Giacca verde, La (TV film)
John Travolto... da un insolito destino
Láska v první třídě
Riavanti... Marsch!
1978 Siete chicas peligrosas
1976 Sussurro nel buio, Un
Škaredí, špinaví a zlí

TV seriály

2010 Hříchy a svědomí (TV seriál)
1999 Anni '60 (TV seriál)
Tre stelle (TV seriál)
1997 Mamma per caso (TV seriál)
1991 Julianus barát (TV seriál)
Episode 2 (E02)
Episode 1 (E01)
1985 Aeroporto internazionale (TV seriál)
1981 Assassino ha le ore contate, L' (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky