Reklama

Reklama

Kuang Ni

Kuang Ni

nar. 30.05.1935
Šanghai, Čína

zem. 03.07.2022 (87 let)
Hongkong

Biografie

Čínský romanopisec a wuxia scenárista Ni Kuang se narodil v Šanghaji 30.května 1935. Má šest sourozenců a někteří z nich jsou také známí spisovatelé. Nejdříve pracoval jako úředník veřejné bezpečnosti za Čínskou komunistickou stranu v Mongolsku, kde by pověřen psaním rozsudků smrti. Kvůli častým dotazům, které podával svým nadřízeným, na téma ¨pochybné rozsudky smrti¨, musel v roce 1957 pro jistotu utéct do Hong Kongu.

V Hong Kongu začíná psát své první sci fi romány, kde se občas také ¨naváží¨ do komunistické strany Číny. V 70.letech píše scénaře hlavně pro režiséra Cheh Changa a jeho rukopis je i ve filmu Fist of Fury (1972) s Brucem Lee. Za vytvoření postavy Chen Zhena (Bruce Lee) získává v Hong Kongu dokonce ocenění.

Ni Kuang, píše také prózu, eseje a jako zarytý antikomunista i politickou kritiku. Stručně řečeno, více než 300 románů a 400 filmových skript. Ni Kuang je také předsedou Asociace Hongkongských spisovatelů a jeho osobní rekord v psaní je 4500 znaků za hodninu. V roce 1992 se přestěhoval do USA, když zjistil, že Britové plánují převést suverenitu Hong Kongu čínské vládě. V roce 2006 se však vrátil, protože se nedokázal přizpůsobit životnímu stylu USA.

Nedávno získal v Hong Kongu filmovou cenu za celoživotní dílo. Ni Kuang se oženil v roce 1959 s Li Guozhen a má dvě děti Joe Nieh a Ni Sui. Syn Joe pracuje v Hongkongském filmovém průmyslu také jako spisovatel.

Epistemolog

Herec

Scenárista

Reklama

Reklama