Reklama

Reklama

Paul Kariya

Paul Kariya

nar. 16.10.1974 (49 let)
Vancouver, British Columbia, Kanada

Biografie

Celý jménem Paul Tetsuhikko Kariya. Tento bývalý kanadský útočník během celé své produktivní kariéry nosil číslo 9. Pochází ze sportovně talentované rodiny, o i jeho dva bratři hráli hokej za univerzitní tým Maine a jeho sestra se věnuje boxu na profesionální úrovni.

Reprezentační kariéra
Toto levé křídlo zářilo již na MS do 20 let, především v roce 1993 byl jedním z hlavním strůjců vítězného tažení kanadské juniorské reprezentace, za což byl také zvolen do All-stars týmu šampionátu. Tímto turnajem se mu také otevřely brány NHL.

Úspěchem je bezpochyby stříbrná medaile ze ZOH v Lillehammeru (1994), kdy jeho tým podlehl až na samostatné nájezdy celku Švédska a Paul byl bohužel tím hráčem, který neproměnil klíčový nájezd. Vrchol reprezentační kariéry se datuje do roku 2002 kdy se svými spoluhráči přivezl ze Salt Lake City zlato.

Další úspěchy souvisí s reprezentací Kanady na MS, kdy v roce 1994 byl u zisku zlaté medaile a v roce 1996 jeho celek podlehl našemu národnímu týmu ve finále a domu si vezl stříbrné medaile

NHL
K první zápasu nastoupil 20. ledna 1995 za tým Mighty Duck of Anaheim, kdy se stal jedničkou draftu tohoto týmu v 1993, rok však strávil ještě v univerzitní lize. V tomto tým strávil celkem 10 sezon a finskou "raketou" Teemu Selanne vytvořil jeden z nejobávanějších útoků celé NHL. Své působení v tomto týmu svého srdce ukončil po smutné porážce ve finále Stanley Cupu.

Dále spíše již jen paběrkoval, sezonu strávil v Coloradu, a poté se stal ještě hráčem Nashvile Predators a svoji kariéru ukončil v týmu St. Louis Blues.

Za svoji kariéru získal mnoho ocenění - byl mnohonásobným členem all-stars týmu ligy, utkání hvězd a dvakrát získal cenu pro nejslušnějšího hráče ligy. Bohužel nikdy se mu nepodařilo získat slavný Stanley Cup a po ukončení kariéry v roce 2010 se nechal slyšet, že je to pro něj zklamání, které si ponese po zbytek života.

Filmová kariéra
Jediný ryze filmový záznam pochází z filmu ŠAMPIONI 3 (1996), kdy se objevil ve filmu věnovanému týmu Káčat,  a ve filmu je vlastně poprvé představen dres i název Mighty Duck of Aneheim, kde Paul strávil většinu kariéry, proto nebylo divu, že si zahrál malou roli spolukomentátora finálového zápasu.

Objevil se však ve videofilmu věnovanému nejslavnějšímu kanadskému hokejistovi GRETZKY: THE GREAT OND AND THE NEXT ONES, kde se objevil i jeho parťák z Ducks T. Selanne a třeba i náš Jaromír Jágr. Lze ho spatřit i v další dokumentu věnovaném Gretzkymu z roku 2003. Jeho účast na olympijském tv filmu ze Salt Lake City je však zprostředkován již jen archivními záběry.

Daniel "dandislav1991" Stejskal

Herec

Host

Pořady
1999

1999 NHL All-Star Game

Reklama

Reklama